Uutiset

SAK:n Lylyn perustelut epäselviä

Ei käy. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly haluaa lopettaa keskustelun lakkosakkojen korottamisesta. Hän haluaa ryhtyä ratkomaan työmarkkinoiden muita ongelmia.

Lyly linjasi työmarkkinasysteemin kehittämisen suuntaa SAK:n valtuuston kokouksessa Nurmijärven Kiljavalla näin:

– Neuvottelujärjestelmän kehittämisen päätavoitteeksi on asetettava osapuolten tasa-arvoinen neuvotteluasema. Lisäksi pitää kehittää neuvottelu- ja sopimusjärjestelmän yleisiä toimintaedellytyksiä.

Lyly haluaa sopia ”neuvottelutasojen välisestä työnjaosta, koordinaatiosta niin työnantajien ja palkansaajien välillä kuin palkansaajien kesken”. On myös ”sovittava ongelmien ja erimielisyyksien ratkaisutavoista”.

Maan suurimman ja vaikutusvaltaisimman palkansaajien etujärjestön puheenjohtaja muistuttaa, että lakot ovat vähentyneet – hänen laskujensa mukaan 1970-luvun huippuvuosista noin kymmenesosaan.

Tämä pitää täsmälleen paikkansa. Sen hän jätti sanomatta, että lakoista noin 90 prosenttia on laittomia. Keskustelussa on annettava painoa myös laittomien työtaistelujen vahingoille.

Esimerkistä käy ilmailualan talviset lakot, jotka aiheuttivat Finnairille huomattavat vahingot. Kummallisia piirteitä saanut suoranainen kähinöinti kiusasi lentomatkustajia.

Nyt ei olla viemässä työntekijöitä lakko-oikeutta, sitä ei olla edes rajoittamassa. Liipasimella on ainoastaan laittomat lakot, niiden torjuminen riittävän sakon uhalla.

Laittomasta lakosta voi seurata korkeimmillaan noin 30 000 euron sakko. Se on olemattoman vähän. Jos pelkkä yleinen lainkuuliaisuus edellyttää tason reipasta nostamista.

Siitä täytyy lähteä, että puolin ja toisin voimassa olevaa työehtosopimusta kunnioitetaan!

Kysymys on tärkeästä asiasta. Tästä syystä on tärkeää, että kaikki suomalaiset pysyisivät keskustelun kyydissä. Lakkosakko koskee lähes kaikkia, niin myös laittomat lakot.

SAK:n Lylyn puheenvuoro on ay-puolen munkkilatinaa, joka ei ulkopuoliselle avaudu. Mitä tarkoittavat osapuolten tasa-arvo, yleiset toimintaedellytykset, neuvottelutasojen välinen työnjako ja viittaus koordinaatioon?

Ja vielä: mitä sanat tarkoittavat kokonaisuutena?

Pelkästään työmarkkinoiden neuvottelusysteemissä ja työnjaossa on varmasti paljon kehitettävää ja sovittavaa. Ei Lyly sanoineen tyhjän päällä seiso.

On kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi monia asioita ei voi viedä eteenpäin samaan aikaan. Laittomien lakkojen sakoista sopiminen ei vie kokonaan työmarkkinoiden voimia!

Realismia on rakentaa työmarkkinaosapuolen kesken iso paketti, jossa lakkosakkojen korotus on mukana. Tämä tie vaatii joustavuutta sekä työantajilta että palkansaajien edunvalvojilta.

Kuuhun ei tarvitse kurkottaa. Sopimalla asiat on ratkaistu tähänkin asti.