fbpx
Uutiset

Saksa katsoo taas menneisyyteen

Miten
tuo on mahdollista, kysyivät saksalaiset sen jälkeen, kun maassa paljastui kokonainen murhien sarja. Poliisin kokoamien tietojen mukaan äärioikeistolainen ryhmittymä on vastuussa yhdeksän maahanmuuttajan ja yhden poliisin murhasta.

Hämmennystä lisää ennen muuta se, että murhat tehtiin pitkän ajan kuluessa, vuosina 2000-2007, ilmeisesti vielä samalla aseella.

Saksan poliisi on aivan ymmärrettävästi rankan arvostelun kohteena. Kaiken lisäksi epäillyt – ja todennäköisesti myös syylliset – eivät edes joudu vastaamaan teoistaan. Kaksi epäiltyä surmasi itsensä pommilla, yksi antautui poliisille.

Poliisi sentään heräsi, saksalaisen silmissä kuitenkin kovin myöhään, ja nyt murhasarjaa tutkii kuumeisesti iso joukko eturivin poliiseja.

Murhat ovat saksalaiselle yhteiskunnalle kova kolaus. Poliisi saakin varautua siihen, että sen vastuullisia siirtyy muihin tehtäviin ja viranomaisten tutkintatavat arvioidaan uudelleen.

Terrorisarja saattaa johtaa myös poliisihallinnon perusteelliseen remonttiin.

Poliisin olisi pitänyt olla hereillä – eikä tämän toteaminen ääneen ole jälkiviisautta. Äärioikeisto on toiminut Saksassa jo vuosikymmeniä ja sen linjana on ollut ennen muuta maahanmuuttajien vastainen kiihotus.

Tälle tehtävälle nettimaailma on tarjonnut murheellisen hyvän kasvualustan, vaikka viranomaiset ovat nettiä mahdollisuuksien rajoissa valvoneet.

Uusnatsien aatemaailma nojaa väkivaltaan, mikä on näkynyt muun muassa väkivaltaisina mielenosoituksina ja nyt maan sodanjälkeisen historian pahimpana murhien sarjana.

On vaikea uskoa, ettei poliisi olisi ottanut uusnatseja todesta. Miksi viranomaiset sulkisivat noin vain silmänsä yhteiskuntaa uhkaavalta vaaralta? Jotain poliisi laski pahan kerran väärin.

Uusnatseja ei otettu riittävän vakavasti.

Poliisi työskentelee lähes painajaismaisissa tunnelmissa, sillä murhattujen lukumäärä voi kasvaa ja rikoksiin sekaantuneiden joukko ratkaisevastikin edelleen kasvaa.

Äärioikeistolaisuus on Saksassa arka asia, vaikka kolmannen valtakunnan kausi maan historiassa päättyi vuonna 1945, 66 vuotta sitten. Natsismi on sodan päättymisestä lähtien ollut synkkä osa maan menneisyyttä ja näin myös tätä päivää.

Saksalaiset joutuvat elämään syyllisyyden taakan kanssa. Äärioikeiston murhat johtavat maan asukkaiden ajatuksia väistämättä 1930- ja 1940-luvuille.

Saksa on elänyt myös äärivasemmistolaisen terrorismin ajan. Punainen armeijakunta – Baader-Meinhof-ryhmä – yritti johtaa maan kommunismiin terrorilla ja murhilla 1970-luvulla. Terrorijärjestö lakkautettiin vuosituhannen vaihteessa.

Saksan tapahtumista on opittavaa. Kiihotus väkivaltaan pitää ottaa todesta, tuli se miltä äärisuunnalta tahansa! Ponnisteluja suvaitsevaisuuden puolesta on lisättävä, missä syrjäytymisen ehkäisy on avainasemassa.

Menot