fbpx
Uutiset

Saksa kielsi "eheytysterapian" alaikäisiltä

Kyseenalainen ohjelma on kielletty Sveitsissä sekä osissa Etelä-Amerikkaa, Yhdysvaltoja ja Kanadaa.
Saksan terveysministeri Jens Spahn piti tiedotustilaisuuden muun muassa eheytysterapian kieltämisestä alaikäisiltä torstaina. Tiedotustilaisuudessa muistutettiin turvavälin pitämisestä. Kuva: epa08407312
Saksan terveysministeri Jens Spahn piti tiedotustilaisuuden muun muassa eheytysterapian kieltämisestä alaikäisiltä torstaina. Tiedotustilaisuudessa muistutettiin turvavälin pitämisestä. Kuva: epa08407312

Saksa on kieltänyt niin sanotun eheytysterapian alaikäisiltä. Saksan parlamentti äänesti asiasta torstai-iltana.

Eheytysterapiaksi kutsutaan kyseenalaisia ohjelmia, jotka pyrkivät tukahduttamaan seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä. BBC:n mukaan ne voivat aiheuttaa masennusta ja nostaa itsemurhan riskiä.

– Homoseksuaalisuus ei ole sairaus. Siksi jo termi terapia johtaa harhaan, Saksan terveysministeri Jens Spahn sanoi Deutsche Wellen mukaan.

Uuden lain mukaan eheytysterapian mainostaminen ja tarjoaminen alaikäisille on kielletty. Kiellon rikkomisesta voi seurata korkeintaan 30 000 euron sakot tai yksi vuosi vankeutta.

Myös lapsen vanhemmat tai huoltajat voidaan asettaa syytteeseen.

Laki uhkaa rangaistuksella myös, jos aikuinen on suostuteltu eheytysterapiaan petoksella, pakottamalla tai uhkaamalla.

Saksassa etenkin vihreät arvosteli uutta lakia siitä, että se ei suojaa nuoria aikuisia. Puolueen mukaan myös 18–26-vuotiaat voivat joutua vahingollisen sosiaalisen painostuksen kohteiksi. Vihreät ehdotti eheytysterapian kieltoa ensimmäisinä Saksassa vuonna 2013.

Kristillisdemokraatteja edustava ministeri Jens Spahn vastasi arvosteluun, että hän haluaa lujatekoisen lain, joka suojaa sitä oikeuden haasteilta. Spahn on itse avoimesti homoseksuaali. Deutsche Wellen mukaan Saksassa lait suojelevat helpommin alaikäisiä, mutta aikuisten kohdalla otetaan huomioon muun muassa sananvapaus.

Arviolta tuhat ihmistä osallistuu eheytysohjelmiin Saksassa vuosittain.

Se on kielletty Sveitsissä sekä osissa Etelä-Amerikkaa, Yhdysvaltoja ja Kanadaa.

Ohjelmassa saatetaan käyttää muun muassa hypnoosia tai sähkösokkeja.

Menot