fbpx
Uutiset

Saksan ampumista epäillään terroriteoksi – Teossa viitteitä muukalaisuusvastaisuudesta

Saksassa Hanaun kaupungissa tapahtunut ampuminen on siirtynyt terrorismiin erikoistuneiden syyttäjien tutkittavaksi.
Saksassa Hanaun kaupungissa tapahtunut ampuminen on siirtynyt terrorismiin erikoistuneiden syyttäjien tutkittavaksi. Kuva: EPA

Saksassa Hanaun kaupungissa tapahtunut ampuminen on siirtynyt terrorismiin erikoistuneiden syyttäjien tutkittavaksi. Syyttäjien edustajien mukaan teossa on viitteitä muukalaisvastaisuudesta.

Ampumiset tapahtuivat kahdessa vesipiippukahvilassa, ja ne ovat vaatineet ainakin yhdeksän uhria. Lisäksi poliisin mukaan epäilty hyökkääjä ja toinen ihminen on löydetty kuolleena asunnosta. Saksalaislehti Bildin mukaan toinen kuolleista olisi epäillyn tekijän äiti.

Bildin mukaan epäilty ampuja jätti jälkeensä tunnustusviestin ja videon, joiden perusteella hänen motiivinsa olivat äärioikeistolaisia.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet lehden tietoja.

Saksassa on viime aikoina oltu huolissaan äärioikeiston väkivallan uhan kasvusta. Perjantaina poliisi pidätti 12 Saksan äärioikeistoon kuuluvaa ihmistä, joiden epäillään suunnitelleen Saksan moskeijoihin samankaltaisia iskuja kuin Uudessa-Seelannin Christchurchissa viime vuonna.

Lokakuussa saksalaismies ampui Hallen kaupungissa kaksi juutalaista paikallisen synagogan lähellä. Isku tehtiin juutalaisten juhlapäivän Jom Kippurin aikana.

Viime kesäkuussa kristillisdemokraattien poliitikko Walter Lübcke, joka oli tunnettu avoimen pakolaispolitiikan kannattaja, ammuttiin kuoliaaksi. Äärioikeistolaisia ajatuksia tukenut mies on tunnustanut surmateon.

Medioiden mukaan tuli avattiin vesipiippukahvilassa Hanaussa, noin 25 kilometriä Frankfurtista Hessenin osavaltiossa.
Medioiden mukaan tuli avattiin vesipiippukahvilassa Hanaussa, noin 25 kilometriä Frankfurtista Hessenin osavaltiossa. Kuva: EPA

Tekijä ampui kahdessa kahvilassa

Poliisi kertoo, että Hanaun kaupungissa kuultiin keskiviikkona useita laukauksia iltakymmeneltä paikallista aikaa.

Ensimmäisen ampumisen kerrotaan medioiden mukaan tapahtuneen Midnight-nimisessä vesipiippukahvilassa paikkakunnan keskustassa ja toisen ampumisen Kesselstadtin naapurustossa sijaitsevassa Arena Bar & Cafessa.

Silminnäkijöiden mukaan tumma auto ajoi pois paikan päältä.

Saksalaislehti Bild kertoo, että osalla uhreista olisi kurditaustaa. Uhrien joukossa oli niin kahvilan henkilökuntaa kuin asiakkaitakin.
BBC kertoo, että poliisit ja helikopterit partioivat molemmilla alueilla. Toiselta alueelta julkaistujen valokuvien perusteella vaikuttaa siltä, että paikan päällä on ollut käynnissä suuri poliisioperaatio.

Hanaun pormestari Claus Kaminsky sanoi, ettei kauheampaa yötä voi kuvitellakaan. Hän pyysi, että kansalaiset eivät osallistuisi spekulaatioihin. Myös poliisi tviittasi, että spekulaatiot eivät auta tilanteessa.

Asiasanat

Menot