fbpx
Uutiset

Saksan katoliset papit hyväksikäyttäneet tuhansia lapsia, määrät voivat olla suurempiakin

Yli 3 600 lasta on joutunut katolisten pappien hyväksikäyttämiksi Saksassa toisen maailmansodan jälkeen, kertoo Saksan piispainkokouksen määräämä tutkimus.

Kardinaali Reinhard Marxin määräämä tutkimus oli tarkoitus julkaista vasta parin viikon päästä, mutta useat saksalaismediat ovat jo kertoneet sen tuloksia.

Tutkimuksen mukaan vuosina 1946-2014 lapsia hyväksikäyttäneitä pappeja oli kaikkiaan 1 670 ja uhreja 3 677. Valtaosa uhreista oli poikia ja yli puolet uhreista alle 14-vuotiaita hyväksikäyttöhetkellä.

Tutkimuksessa käytiin läpi 38 000 dokumenttia 27 hiippakunnassa.

Tutkimuksessa kuitenkin huomautetaan, että todistusaineistoa hyväksikäytöstä on väärennetty ja tuhottu, joten määrät voivat olla suurempiakin.

– Olemme tyrmistyneitä ja häpeissämme tuloksesta, kommentoi piispa Stephan Ackermann piispainkokouksen puolesta.Pappeja siirreltiin, ei rankaistuSaksan tutkimus on jälleen uusi isku katolisen kirkon maineelle, joka on kärsinyt pahasti useista aiemmista vastaavista tapauksista eri puolilla maailmaa.

Myös kirkon toimintaan ollut Saksassa samanlaista kuin muuallakin: hyväksikäytöstä kiinni jääneet papit on siirretty uusiin tehtäviin toiselle paikkakunnalle, eikä heidän rikoksistaan ole kerrottu uudelle yhteisölle.

Vain noin kolmasosa hyväksikäyttäjäpapeista joutui kirkon sisäisten kurinpitotoimien kohteiksi, ja valtaosa heistäkin pääsi pälkähästä minimirangaistuksilla. Siviilituomioistuimiin rikokset päätyivät vain niissä tapauksissa, kun uhrit tai heidän perheensä haastoivat papin oikeuteen.


Asiasanat

Menot