fbpx
Uutiset

Saksan liittokansleri Merkel tapasi pohjoismaiden pääministerit Islannissa – esillä ilmastonmuutos, Brexit ja yhteistyön lisääminen

Al-Holin pakolaisleirillä olevat pohjoismaiset perheet ja Ruotsin esitys tuomioistuimesta eivät nousseet esille vastoin pääministeri Antti Rinteen aiempaa lausuntoa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel käveli Þingvellirin kansallispuistossa ennen työlounasta pohjoismaisten pääministerien kanssa. Kuva: STR
Saksan liittokansleri Angela Merkel käveli Þingvellirin kansallispuistossa ennen työlounasta pohjoismaisten pääministerien kanssa. Kuva: STR

Suomen pääministeri Antti Rinne ja muut Pohjoismaiden johtajat tapasivat tiistaina Saksan liittokansleri Angela Merkelin. Merkel vieraili Islannin Reykjavikissa pidetyssä epävirallisessa pääministerikokouksessa.

Rinteen mukaan työlounaalla keskusteltiin ilmastonmuutoksesta, demokratiakehityksestä eri puolella Eurooppaa sekä sääntöpohjaisen maailman tulevaisuudesta.

– Puhuimme, miten siihen voisi vaikuttaa yhdessä, ja millä tavalla Saksan ja Pohjoismaiden välillä voisi tulevaisuudessa tehdä järjestäytyneempää yhteistoimintaa. Sovimme, että ylläpidämme yhteyttä, Rinne kertoo.

Kokouksessa allekirjoitettiin pääministerien ja yritysjohtajajoukon yhteinen julistus ilmastonmuutoksesta sekä vahvistettiin Pohjoismaiden ministerineuvoston visio.

Tekstissä pääministerit muun muassa kirjoittavat, kuinka maapallon haasteet ja varsinkin nuorten vahvistuva ilmastohuoli on otettava vakavasti.

Rinne kehuu kokouksen ilmastonmuutoskeskusteluja syvällisiksi ja äärimmäisen hyviksi.

– Meidän perusviestimme on se, että tavalliset ihmiset täytyy saada pysymään mukana, jotta kukaan ei putoa tästä kelkasta pois, eikä tarvitse pelätä sitä, että ilmastonmuutoksen torjunta pilaisi omaa elämää millään tavalla, Rinne sanoo.

Al-Holin tuomioistuin ei noussutkaan keskusteluun

Rinteen mukaan tapaamisessa ei keskusteltu syyrialaisella al-Holin pakolaisleirillä olevista pohjoismaisista perheistä.

Aiemmin Rinne oli kertonut Ylelle, että Ruotsin aloite leirille perustettavasta kansainvälisestä tuomioistuimesta olisi kokouksessa yhtenä puheenaiheena.

– Se olisi voinut tulla puheenaiheeksi, mutta ei tullut, Rinne sanoo.

– Ei siinä ole mitään dramatiikkaa. Tänään oli paljon muita asioita, joista keskusteltiin. Tämä on kussakin maassa varmaankin ensisijaisesti ratkaistava jossakin vaiheessa. Ruotsin aloite hybridituomioistuimesta, sekin varmaan kulkee omaa latuaan tällä hetkellä. Siitä ei ole mitään uutta kerrottavaa.

Trumpin Grönlanti-aikeet ohimennen esillä

Rinteen mukaan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin suunnitelmat Grönlannin ostamiseksi Tanskalta eivät ole olleet esillä.

– Tanskalaiset mainitsivat ohimennen, että tällaista keskustelua on olemassa, mutta niistä asioista ei ole keskusteltu tänään.

Pohjoismaiden johtajien perinteisessä, jokavuotisessa kokouksessa paikalla ovat pääministerien lisäksi Färsaarten, Grönlannin ja Ahvenanmaan edustajat sekä Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri.

Maanantaina ennen kokousta Rinne tapasi kahdenvälisesti Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttirin. Tällöin puheenaiheina kerrottiin olleen Brexit, transatlanttiset suhteet ja turvallisuus sekä ilmastonmuutos ja Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tunnelmat.

Kokous päättyy tiistaina Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin isännöimällä illallisella.

Menot