fbpx
Uutiset

Saksan liittopresidentti saapuu valtiovierailulle Suomeen

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier puolisoineen saapuu tänään valtiovierailulle Suomeen. Kolmipäivästä vierailua isännöi presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa.

Ensimmäisen päivän ohjelmassa ovat vastaanottoseremonioiden lisäksi neuvottelut presidenttien välillä. Kahdenvälisten suhteiden lisäksi aiheina ovat muun muassa Euroopan ja demokratian tulevaisuus sekä suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin.

Steinmeier käy myös eduskunnassa. Päivä päättyy juhlaillalliseen Presidentinlinnassa.

Sosiaalidemokraattisessa (SPD) puolueessa poliittisen uransa tehnyt Steinmeier nousi ulkoministeriksi vuonna 2005 liitokansleri Angela Merkelin ensimmäiseen hallitukseen. Vuonna 2009 hän haastoi Merkelin liittokanslerinvaalissa, mutta hävisi, ja SPD siirtyi oppositioon. Steinmeier palasi jälleen ulkoministeriksi vuonna 2013. Liittopresidentiksi hänet valittiin viime vuoden tammikuussa.

Steinmeier on naimisissa Elke Büdenbenderin kanssa, ja pariskunnalla on yksi tytär.

Vaikka liittopresidentti on Saksan muodollinen valtionpäämies, poliittinen valta on keskittynyt hallitusta johtavan liittokanslerin käsiin. Steinmeier oli tosin melko näkyvässä roolissa, kun Saksassa yritettiin kuukausikaupalla muodostaa uutta hallitusta viime vuoden syksyn vaalien jälkeen.

Suomessa Steinmeierin vierailu jatkuu tiistaina tapaamisella pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Keskiviikkona saksalaisvieraat siirtyvät Ouluun, missä ohjelmassa on muun muassa yritysvierailuja.

Asiasanat

Menot