fbpx
Uutiset

Saksan liittopresidentti Steinmeier saapuu Niinistön vieraaksi alle kuukausi Ranskan Macronin jälkeen – pöydällä taas sama puheenaihe

Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin on kolmepäiväisen Suomen-matkansa aikana tavata sekä presidentti Sauli Niinistö että pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Vierailu päättyy keskiviikkona Oulussa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin keväällä 2017 Berliinissä.

Euroopan turvallisuuden on määrä nousta jälleen puheeksi tällä viikolla, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin vierailua Suomessa.

Liittopresidentti Steinmeier saapuu maanantaina Suomeen kolmeksi päiväksi vaimonsa Elke Büdenbenderin kanssa. Vierailu alkaa maanantaiaamuna Helsingissä ja päättyy keskiviikkona Oulussa.

Euroopan turvallisuus oli yksi puheenaiheista, kun Niinistö isännöi elokuun lopussa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja tämän puolison Suomen-vierailua. Macronin vierailun aikana Suomi ja Ranska antoivat myös yhteisen julkilausuman puolustusyhteistyön kehittämisestä.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan turvallisuuden on määrä olla esillä, kun presidentit maanantaina kohtaavat.

“Voi olla lukkarinrakkautta”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että turvallisuusteemat ovat tällä hetkellä kansainvälisissä politiikassa päivänpolttavat puheenaiheet. Niistä tuskin puhutaan Tiilikaisen mukaan vain taannoisen Macron-vierailun vuoksi.

– Se liittyy ennemmin varsin turbulenttiin turvallisuuspoliittiseen kenttään, jossa tapahtuu paljon.

Niinistön ja Steinmeierin on määrä keskustella myös Yhdysvaltojen ja Venäjän tilanteista.

– On hyvä muistaa, että Steinmeier on entinen ulkoministeri. Hänellä voi olla lukkarinrakkautta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kohtaan.

Saksan liittopresidentillä on huomattavasti suppeammat valtaoikeudet kuin liittokanslerilla. Viran seremoniallisesta luonteesta huolimatta Tiilikainen huomauttaa, että Steinmeier on merkittävä mielipidevaikuttaja maassaan.

Vierailu voi myös Tiilikaisen mukaan täydentää Niinistön ymmärrystä siitä, mitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ajatellaan merkittävissä pääkaupungeissa. Macronin ja Steinmeierin ohella Niinistö on tavannut jo tänä vuonna muun muassa Vladimir Putinin ja Donald Trumpin.

Suomen-matkansa aikana Steinmeierin on määrä tavata Niinistön lisäksi myös eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Menot