Uutiset

Saksan-tuliaiset pehmenivät matkalla

Saksa ei ole paska maa. Majailin siellä viime talvena viisi kuukautta ja näin paljon paikallista, erinomaista urheilukulttuuria. Siitä riittäisi tarina jos toinenkin, mutta nyt on hyvä aloittaa Kerhon tuoreesta hankinnasta Alex Leavittista.

Ensimmäinen reaktioni uutiseen oli, että kylläpä on Kerholla rahat lopussa ja toivo vähissä, kun Saksan kakkosliigasta ruvetaan äijiä raahaamaan.

Pienen pureskelun jälkeen mieli muuttui: pelaaja vaikuttaa mielenkiintoiselta, ihan oikeasti. Ja tämä on ei-hämeenlinnalaisen mielipide.

Kylmä fakta on kuitenkin se, että hyvin harva Saksasta SM-liigaan siirtynyt ulkomaalainen on osoittautunut vahvistukseksi.

***

Olin talvella paikan päällä katsomassa kymmenkunta Saksan ykkösliiga DEL:n ottelua. Parhaimmillaan ne olivat viihdyttävämpiä kuin SM-liigapelit, mutta viihde-elämykseen vaikuttaa kolme harhauttavaa asiaa.

Ensiksi: ottelut DEL:ssä ovat harvoin tasokkaampia kuin SM-liigassa, mutta aaltoilevan pelin ja löysän puolustamisen vuoksi niissä tapahtuu paljon ja maalit ovat usein komeita. Toiseksi: yleisön luoma mahtava tunnelma saa katsojan viihtymään. Kolmanneksi: kun kaksi edellistä asiaa yhdistää, parhaimmat ottelut ovat niin täyttä hurmaa, että sen varjolla unohtaa vaikka viisi huonoa ottelua.

Tästä päästään villakoiran ytimeen. Saksassa joukkueiden avainpelaajat, useimmiten pohjoisamerikkalaiset pistenikkarit, ovat fiiliksen vietävinä. Samalla joukkuehenki on heidän vietävänään. Heillä on maalintekotaitoa ja oveluutta, jota harvalla edes SM-liigassa on, mutta joka ilta heitä ei nappaa luistella tekemään niitä maaleja.

Harva Saksasta saapuva on sopeutunut SM-liigaan. Joukkuepelaamisen vaatimukset ovat kovat.

Vastuuta on toki myös seuralla, jonka on huolehdittava, että ulkomaalaispelaaja viihtyy eikä tunne oloaan ulkopuoliseksi. HPK:ssa Alex Leavitt voi kenties muodostaa toimivan tandemin maanmiehensä Scott Barneyn kanssa.

***

Leavittin tilastoja katsomalla on helppo bongata riskitekijöitä. Miehen saldot plusmiinustilastossa ovat olleet todella huonoja. Jäähyjä on tullut paljon. Johtajahahmolta hän ei vaikuta.

HPK:n väki oli saanut suosituksia Leavittista. Jos niissä puhuttiin nälästä, toivottavasti se oli nälkää kaukalossa eikä sen ulkopuolella.

Kylläisiä kanadalaisia Saksasta löytää yllin kyllin. Taitava ulkomaalainen saa DEL:ssä liian helpolla liian hyvää liksaa.

Leavitt pelasi viime kauden Saksan kakkosliigassa. Parhaassa tapauksessa se tarkoittaa sitä, että mies on kerännyt kiukkua ja nälkää saadakseen uutta nostetta uralleen. Suomeen ei kaivata enää nimekkäitä jäähdyttelijöitä kuten Michael Nylander tai Mike York – joka muuten siirtyi juuri Saksan liigaan…

Päivän lehti

22.1.2020