fbpx
Uutiset

Saksassa esitettiin varoitus juutalaisten kipan pitämisestä

Antisemitismin valvonnasta vastaava komissaari sanoo, että juutalaisten tulisi pidättäytyä pitämästä kipaa joissakin paikoissa.
Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell (kesk.) kuvattiin juutalaisten kipa päässään entisellä Bergen-Belsenin keskitysleirillä Saksassa huhtikuussa. Kuva: FOCKE STRANGMANN
Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs Richard Grenell (kesk.) kuvattiin juutalaisten kipa päässään entisellä Bergen-Belsenin keskitysleirillä Saksassa huhtikuussa. Kuva: FOCKE STRANGMANN

Saksassa viranomainen on esittänyt, että juutalaisten tulisi pidättäytyä pitämästä kipa-hattua päässään joissakin julkisissa paikoissa antisemitismin yleistymisen vuoksi.

Asiasta puhui Saksan hallituksen antisemitismin valvonnasta vastaava komissaari Felix Klein Funke-mediayhtiöiden haastattelussa lauantaina. Asiasta kertovat muiden muassa Deutsche Welle ja BBC.

– En voi ohjeistaa juutalaisia pitämään kipaa kaikkialla Saksassa, Klein sanoi haastattelussa.

Klein kertoi muuttaneensa mielipiteensä asiasta verrattuna aikaisempaan.

Juutalaisiin kohdistuvien viharikosten määrä on noussut Saksassa. Rikoksia oli 1 504 vuonna 2017, ja määrä nousi 1 646:een seuraavana vuonna.

Samassa ajassa väkivaltaisten hyökkäysten määrä kohosi 37:stä 62:een.

Oikeusministeri Katarina Barley kommentoi Handelsblatt-lehdelle, että antisemitistiset rikokset ovat “häpeällisiä maallemme”.

Viime vuonna mies, joka piti daavidintähteä, hakattiin Saksan pääkaupungin Berliinin keskustassa.

Joitakin viikkoja aiemmin Berliinissä syyrialainen mies hyökkäsi israelilaisen arabin ja tämän kaverin kimppuun ja hakkasi näitä vyöllä. Kummallakin uhrilla oli päässään kipa.

Tapaus johti koko maan lävistäneeseen keskusteluun antisemitismistä. Lisäksi Berliinissä järjestettiin tuenilmaus, jossa tuhannet ihmiset pitivät kipaa päässään.

Koulutusta lisää

Komissaari Felix Klein ehdottaa, että poliiseja, opettajia ja asianajajia tulisi paremmin kouluttaa tunnistamaan se, milloin kyse on antisemitismistä.

Hän arvelee, että antisemitististen rikosten nousun taustalla on “estojen poistuminen” ja yhteiskunnan “moukkamaisuus”.

Kleinin mukaan myös internet, sosiaalinen media ja “jatkuvat hyökkäykset muistelun kulttuuriamme vastaan” voivat olla osasyyllisiä.

Aiemmin Saksan johtava antisemitismin lakiasiantuntija Claudia Vanoni sanoi, että ennakkoluulot ovat “syvään juurtuneita” Saksassa.

– Antisemitismiä on aina ollut täällä. Mutta viime aikoina siitä on tullut taas äänekkäämpää, aggressiivisempaa ja räikeämpää, Vanoni sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa BBC:n mukaan.

Viime vuonna kyselyssä Euroopan juutalaiset kertovat lisääntyneestä antisemitismistä.

Juutalaiset järjestöt ovat varoittaneet, että äärioikeiston suosion nousu ruokkii antisemitismiä ja vihaa muita vähemmistöjä kohtaan Euroopassa.

Vuodesta 2017 äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) on ollut maan pääoppositiopuolue. AfD vastustaa avoimesti maahanmuuttoa, mutta puolue kieltää antisemitismin.

Menot