Uutiset

Saksassa tuskin suuria uudistuksia

Saksan liittopäivävaalien tulos tiesi vaikeita hallitusneuvotteluja. Kristillisdemokraattinen CDU nousi vaaleissa Saksan suurimmaksi puolueeksi, mutta sosiaalidemokraatit menestyivät myös sen verran hyvin, että SPD ryhtyi vaatimaan liittokansleri Gerhard Schröderille jatkoaikaa.

Köydenveto liittokanslerin salkusta päättyi maanantaina sitkeiden neuvottelujen jälkeen CDU:n ja SPD:n sovintoon. SPD joutui taipumaan, luopumaan Gerhard Schröderistä, ja sietämään ratkaisua, joka tekee kristillisdemokraattien Angela Merkelistä Saksan uuden liittokanslerin.

CDU ja SPD tunsivat vastuunsa, vaikka koville se otti. Hallitusneuvottelut olivat kestäneet varsin kauan, eikä näköpiirissäkään ollut uusia ratkaisumalleja. Koska CDU on maan suurin puolue, on perin luontevaa, että Merkelistä tulee liittokansleri. Schröder joutui myöntämään sen tosiasian, että saksalaiset eivät vaaleissa tukeneet riittävästi hänen politiikkansa.

Merkelin myötä Saksan liittokansleriksi nousee ensimmäistä kertaa nainen. Ratkaisu on tässä mielessä historiallinen. Kaiken lisäksi hallituksen johtoon nousee yhdistyneen Saksan historian ensimmäinen Itä-Saksassa syntynyt ja kasvanut poliitikko. Merkel osallistui muiden lasten tavoin kommunistipuolueen nuorisotoimintaan.

Saksalaisille Merkelin sukupuoli ja tausta alkavat olla koko tavalla toisarvoisia yksityiskohtia. Saksa saa näillä näkymin ensi viikolla CDU: n ja SPD: n yhteishallituksen ja katseet kääntyvät viimeistään silloin Merkelistä koko hallitukseen, sen poliittiseen linjaan.

Vaaleissa saksalaisten päävaihtoehdot olivat CDU ja SPD. Kansa ei kuitenkaan tyytynyt tähän malliin, sillä kummankin puolueen kannatus väheni. Nyt Saksa saa kuitenkin hallituksen, jossa ovat edustettuina suosiotaan menettäneet puolueet.

Saksa on tiukan paikan edessä. Maan talous ei ole suoranaisessa ahdingossa, mutta talous kasvaa liian verkkaisesti ja työttömyys on varsinkin entisen Itä-Saksan alueella totinen ongelma. Työttömyys lietsoo tyytymättömyyttä, mistä kertoo uuden vasemmistopuolueen vaalimenestys. Osa saksalaisista uskoo, että maan ongelmat ratkaistaan eilisen politiikalla.

Merkel on poliittisesti kokematon. SPD sen sijaan pystyy valitsemaan hallituksen tärkeille paikoille raskaan sarjan vaikuttajia. Asetelma ei lupaa hyvää. Jos CDU: n ja SPD: n välille ei synny luottamuksen ilmapiiriä, hallitustyö voi kääntyä onnettomaksi pikkupolitikoinniksi ja seuraavien liittopäivävaalien lähtökuoppien kaiveluksi. Tällaisesta politiikasta Saksa maksaa kalliin hinnan.

Erityisesti CDU lähti vaaleihin suuriin uudistuksiin tähtäävällä ohjelmalla. Merkelin hallituksessa tuskin on tilaa suurille avauksille. CDU: n ja SPD: n hallituksen punainen lanka ei oikein voi olla mikään muu kuin sovittelu. Monet kipeät yhteiskunnalliset ratkaisut uhkaavat siirtyä Saksassa hamaan tulevaisuuteen.

Päivän lehti

26.1.2020