Uutiset

Salakuuntelu ajaa Bushia ahtaalle

Mitkä ovat presidentin oikeudet sallia salakuuntelu? Tähän kysymykseen on haettu vastausta Yhdysvalloissa. Tulilinjalla on presidentti George Bush, jonka väitetään antaneen luvan – terrorismin vastaisen sodan nimissä – salakuunteluun perustuslain vastaisesti.

Kaiken aikaa kuumeneva poliittinen kiista sai alkunsa New York Times -sanomalehden viimeviikkoisesta uutisesta. Lehden mukaan Bushin hallinto on salakuunnellut vuosikaudet terroristeiksi epäiltyjen puheluita ja avannut sähköpostiviestejä, vaikka toimintaan ei kukaan ole hakenut oikeudelta asianmukaista lupaa.

Presidentti Bush joutui uutisen julkaisun jälkeen tulilinjalle. Hetken mietittyään hänen oli pakko myöntää New York Timesin tiedot oikeiksi. Bush ei kuitenkaan tyytynyt taipumaan: hän tuomitsi laajaa kunnioitusta ja arvostusta nauttivan lehden johdon lähes maanpettureiksi. Bush vaatii oikeusministeriötä selvittämään, kuka vuoti salakuuntelua koskevat tiedot lehdistölle.

Bushin vastainen rintama ei jätä kouraansa työnnettyä asetta käyttämättä. Joukko senaattoreita, sekä Bushin puolueen republikaaneja että demokraatteja, vaatii salakuuntelusta selvitystä. Asiaa ryhtyy tutkimaan senaatin oikeus- ja tiedustelukomiteat.

Virallisen tutkinnan käynnistyminen hautaa kaikki Bushin toiveet hänelle kiusalliseksi kasvaneen asian pikaisesta hautaamisesta pienenä presidentin rutiinijuttuna. Salakuuntelu pysyy Yhdysvalloissa päivän poliittisena puheenaiheena.

Salakuuntelun perinpohjainen selvittäminen saattaa hyvinkin tuoda päivänvaloon uusia Bushille ja hänen hallinnolleen raskaita yksityiskohtia. Olisi suorastaan kummallista, jos New York Times olisi pystynyt tyhjentämään uutisellaan koko pajatson. Bush korostaa, että salaa on seurattu vain Yhdysvalloista maan rajojen ulkopuolelle suuntautunutta viestiliikennettä.

Kysymys ei ainakaan toistaiseksi ole yksiselitteisesti siitä, että Bush olisi rikkonut perustuslakia. Tämäkin usein toistettu väite on ensin tutkittava. Presidentin mukaan salakuuntelusta on pitänyt tehdä ratkaisu niin nopeasti, ettei lupia ole ehditty hakea. Kongressin johto on ollut kaiken aikaa hyvin perillä täysin laillisesta toiminnasta, katsoo Bush.

Yhdysvaltalaiset ovat todennäköisesti valmiita hyväksymään terroristeiksi epäiltyjen salakuuntelun, vaikka presidentti olisikin liikkunut laillisuuden äärirajoilla. Mutta on aivan selvää, että Bush on pahassa pulassa, jos salakuuntelujuttu laajenee tai hänen siitä julkisuuteen antamansa tiedot eivät pidä paikkaansa.

Paljastunutta salakuuntelua ei voi verrata 1970-luvun Watergate-skandaaliin. Yhdysvalloissa kuitenkin muistetaan erinomaisen tarkasti, kuinka mitättömästä murrosta kasvoi pala palalta tapahtumaketju, joka johti presidentti Richard Nixonin eroon vuonna 1974. Nyt ilmassa on samantapaista poliittista savua. Muutaman kuukauden sisällä kytevä tuli on sammutettu tai täydessä roihussa.

Päivän lehti

18.2.2020