fbpx
Uutiset

Salama voi iskeä avoimesta ikkunasta – Ukkostutkijan vinkit ukkosmyräkän varalle

Ukkostutkijaksikin itseään kutsuva, ilmastonmuutosta ja sään ääri-ilmiöitä tutkiva ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta rikkoo ensin pari myyttiä salamasta.

Taivaallista ilotulittelua voi huoletta kuvata kännykällä vaikka talon terassilta. Se ei houkuta salamaa, sillä laite on niin pieni.

Kumisaappaat jalassa eivät kuitenkaan suojaa salaman iskulta.

– Kun salama iskee pilvestä maahan, se purkaa tiensä ilmakehän sähköä eristävän kerroksen läpi useita kilometrejä. Miten ihmeessä pari senttiä kumia voisi vaikuttaa siihen? Ei mitenkään, Mäkelä naurahtaa.

Laitteet irti töpselistä

Sähkölaitteet Mäkelä kehottaa irrottamaan pistorasiasta ukkosella. Televisiota ei kannata katsella salamoiden välkkyessä taustalla.

Nykyiset herkät laitteet hajoavat herkästi, jos salama iskee rakennukseen tai sähkölinjaan muutamankin kilometrin päässä. Salaman ylijännitteet voivat Mäkelän mukaan kulkeutua rakennukseen sähkölinjoja pitkin.

– Kerrostalossakin sähkölaitteet voivat hajota, jos salama iskee lähelle.

Vahinkoa aiheuttaakseen salama ei tarvitse edes sähköverkkoa, sillä se lähettää maahan iskeytyessään sähkömagneettisen signaalin ympäristöön. Voimakkaimmillaan se on muutaman kymmenen metriä iskukohdasta ja aiheuttaa jännitteitä lähistöllä olevien sähkölaitteiden rakenteisiin hajottaen ne.

– Tiedän tapauksen, jossa kerrostalon pihapuuhun iski salama. Digiboksit hajosivat useissa talon asunnoissa, vaikka virta tuskin kulki sähköverkkoa pitkin, Mäkelä kertoo.

Ikkunat kiinni ukkosella

Ukkosella Mäkelä neuvoo sulkemaan ikkunat. Salama voi tulla avoimesta ikkunasta sisään, vaikka sen todennäköisyys onkin pieni.

– Suomessa ikkunoiden alla on usein pattereita, ja metalli houkuttaa salamaa. Sen reitille antaa pienen helpotuksen, jos ikkuna on auki.

Ikkunat kannattaa pitää kiinni myös siitä syystä, että ukkosella sataa rankasti. Vesivahingon mahdollisuuskin on olemassa, jos ikkuna jää auki.

Älä käytä sateenvarjoa

Ukkostutkija ei suosittele kulkemaan ukkossateessa sateenvarjon alla. Siinä on metallia, joka johtaa hyvin sähköä.

– Ukkosella pään yläpuolella ei pidä pitää mitään, mikä tekee ihmisestä korkeamman, oli se sitten sateenvarjo, onkivapa tai vaikka golfmaila.

Jos esimerkiksi kaksi ihmistä kävelee viiden metrin etäisyydellä toisistaan, salama valitsee mieluummin sen, jolla on sateenvarjo.

– Salamalla on siitä parempi yhteys maahan. Salama menee aina lopulta maahan, Mäkelä toteaa.

Autossa on turvallista

Ukkosella on edelleen turvallista istua autossa, vaikka heinäkuussa salama vaurioitti kymmentä pihaan pysäköityä autoa Hartolassa.

Salama voi Mäkelän mukaan rikkoa auton sähköiset laitteet, mutta auton sisällä on turvallista. Kumipyöristä se ei kuitenkaan johdu.

– Jos salama iskee autoon, virta kulkee näkymättömänä umpimetallista koria pitkin, eikä tule sinne sisään. Ilmiön nimi on Faradayn häkki.

Menot