Uutiset

Salkkujako käy jo verhojen takana

Vaikka vaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen tunnustelu on vasta aluillaan, ministerinsalkkuja jaetaan jo täyttä päätä. Monissa maakunnissa, muun muassa Pirkanmaalla, on podettu ministerivajetta jo monen vaalikauden ajan. Niinpä nimiä ministereiksi on marssitettu reippaasti esiin, vaikka kukaan ei vielä tiedä, mitkä puolueet hallitusvaltaa seuraavan nelivuotiskauden käyttävät.

Yleinen olettamus on edelleen, eikä edes välttämättä kovin virheellinen, että uuden hallituksen pääministeri on itseoikeutetusti suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja, nykyinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.). Kokoomusjohtoiseen hallitukseen ovat menossa vaalien suurvoittaja perussuomalaiset sekä torjuntavoittoaan julistaneet sosiaalidemokraatit, vaikka he saivatkin historiallisesti hyvin vaatimattoman äänisaaliin.

Todelliset hallitusneuvottelut, väännöt vaalikauden mittaisesta hallitusohjelmasta ovat vasta alkamassa. Tuskaiseksi ennustetun matkan varrella hallitusovi voi käydä kahteen suuntaan. Joku saattaa lähteä, joku toinen saattaa kävellä sisään.

Vasta, kun ohjelmasta on hahmollaan joltinenkin yhteinen näkemys ja hallituskumppanit ovat tiedossa, alkaa ministerisalkkujen jako. Jotkut politiikan tarkkailijat olivat näkevinään tulevia läänityksiä jo eduskunnan valiokuntien puheenjohtajista päätettäessä. Perussuomalaiset saivat muutaman ulkoista ja sisäistä turvallisuutta käsittelevän valiokunnan puheenjohtajuuden, mutta se ei silti tarkoita automaattisesti sitä, että puolueelle tulisivat sisä- tai puolustusministerin postit.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja viimeisiä viikkojaan maa- ja metsätalousministerinä oleva keskustan Sirkka-Liisa Anttila tarjoavat torstain Suomenmaassa maatalousministerin salkkua kokoomukselle.

Asia ei tietenkään heille suoranaisesti kuulu, mutta on luonnollista, että maatalouden puolestapuhujat eivät antaisi painavaa salkkua kenelle tahansa.

Kun tarkastellaan kolmen suuren ja todennäköisen hallituspuolueen eduskuntaryhmiä, maa- ja metsätalouden edustajia niissä on vähän, jos ollenkaan. Enää ei riitä, että on syntynyt maalla, maatilan pojaksi tai tyttäreksi. Tulevan ministerin on osattava paitsi kotoiset maa- ja metsätalousasiat, myös erityisen monimutkaiset ja vaativat EU-kuviot. Komissio valmistelee parhaillaan esitystä EU:n uudeksi maatalouspolitiikaksi, jonka mukaan eletään jo parin vuoden kuluttua.

Vaikka kokoomuksen eduskuntaryhmässä ei valmista maatalousministeriä olekaan, sellainen on puolueella reservissä. Hauholainen, nyttemmin ex-kansanedustaja Jari Koskinen piipahti vuoden päivät MMM:n johdossa vuosina 2002-2003 ja onnistui tehtävässään verraten hyvin.

Hänen pankkiiripestinsä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa Lontoossa päättyy noin vuoden päästä. Ministerinä Jari Koskinen ei tarvitsisi pitkää perehdyttämistä eikä Brysselikään ole hänelle outo kaupunki.

Päivän lehti

19.1.2020