Uutiset

Salkkujakoon menee vielä tovi

Tänään Helsingin säätytalolla alkavista hallitusneuvotteluista on odotettavissa poikkeuksellisen vaikeat. Jo se, että hallitusta yrittää kasata peräti kuusi puoluetta, puoluekentän äärilaitoja myöten, lisää vaikeusastetta tuntuvasti.

Hallitusovi aukeni raolleen myös vasemmistoliitolle, tosin vasta keräilyerien kautta ja sosiaalidemokraattien nimenomaisesta vaatimuksesta. He haluavat vasemmiston mukaantulolla tilkkiä mahdolliset vuodot omista riveistään vasemmalle. Demarit ennakoivat, etteivät he yksin pärjää hallituksessa enemmistönä oleville porvaripuolueille.

Se, että kovia ehtoja ennakkoon sanelleet vasemmistoliitto ja vihreät käyvät neuvottelupöytään, ei automaattisesti tarkoita sitä, että ne istuvat siinä loppuun saakka. Ylivoimaiseksi esteeksi saattaa hyvinkin nousta vasemmistoliiton muista puolueista poikkeava Eurooppa-politiikkaa ja siihen liittyvät sitoumukset.

Kun mahdolliset hallituspuolueet ovat viimein tiedossa, neuvoteltavaa riittää myös itse hallitusohjelmasta. Puolueiden vaalilupauksissa riittää yhteen sovitettavaa.

Kahdella päähallituspuolueella, kokoomuksella ja sosiaalidemokraateilla on kovin erilaisia näkemyksiä verotuksesta. Erityistä poliittista taitoa tarvitaan esimerkiksi vihreiden ja kristillisten toisistaan kovin poikkeavien avioliittonäkemysten nivomiseksi samalle viivalle. Kaikkea ei toki hallitusohjelmaan ole tarpeen kirjata. Kiperät ja riitaa aiheuttavat, sittenkin vähämerkityksiset pikkuasiat voi jättää paperista kokonaan pois.

Jos säätytalolla päädytään kuuden puolueen hallitukseen, sillä on vankka parlamentaarinen tuki. Hallituspuolueilla on eduskunnassa 126 kansanedustajaa. Vaikka vasemmistoliitto jättäisi leikin sikseen, viiden hallituspuolueen paikkamäärä olisi vielä turvalliset 112 kansanedustajaa. Vihreiden ja vasemmiston yhteinen lähtö kaventaisi eduskuntaenemmistön 102 kansanedustajaan, mikä on hyvinkin riskirajoilla.

Vankkaan parlamentaariseen enemmistöön tähtäävä hallitus on hyvä tavoite, koska vakavana tarkoituksena alusta pitäen on hallita maata täysi vaalikausi, seuraavat neljä vuotta.

Hallitusta on vastassa vankka ja osaava oppositio. Vankkuutta sille tuo perussuomalaisten suuri, tosin poliittisesti kokematon 39 edustajan ryhmä ja osaamista keskustan 35 hengen eduskuntaryhmä.

Ne eivät kahdestaan kykene hallitusta kaatamaan, mutta alkaneen vaalikauden mittaan eduskuntakeskustelu terävöityy entisestään.

Kun tarkastellaan tulevia hallituspuolueiden ja opposition taustoja, leimallista hallitukselle on eteläsuomalaisuus ja kaupunkilaisuus. Perussuomalaiset ja keskusta edustavat kannatuspohjansa perusteella maakuntia ja maaseudun takametsiä täydennettyinä kaupunkilähiöiden vähäosaisilla.

Asetelmassa piilee ilmeinen vaara kansakunnan kahtiajakoon. Tuskin hallituspuolueet kuitenkaan jakolinjoja syventävät. Tästä antaa viitteitä muun muassa sangen yhtenevät näkemykset perusturvan parantamisesta.

Päivän lehti

19.1.2020