Kolumnit Uutiset

Sallikaa meille meidän jokapäiväinen profilointimme

Perussuomalaiset nostivat viime vaaleissa paikkalukunsa Hämeenlinnan valtuustossa kahdesta kymmeneen. Heräsi terve uteliaisuus: keitä ne uudet kasvot valtuustossa oikein ovat.

Perussuomalaisten valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Kari Ilkkala on väittänyt, että perussuomalaisista valtuutetuista on koottu laitonta henkilörekisteriä ja sitä on käsitelty kaupungin yhtiöiden seminaarissa Levillä. Väite on kova.

Kaikenlaista tiivistahtisissa seminaareissa tapahtuu, mutta mitä asialistalla tekisivät valtuutettujen yksityisasiat? Ei kukaan voi olla niin valopää, että menisi sellaista typeryyttä tekemään, kun ei ole ensimmäistäkään syytä. Pelkkä hölmö uteliaisuus ei riitä.

Lisäksi perussuomalaisten johtohenkilöiden julkiset profiilit ovat aivan riittävän laajasti tiedossa ja aivan heidän itsensä ansiosta.

Uusi valtuusto on toiminut jo hyvän aikaa, joten olisi perin kummallista, jos vielä ei olisi tullut selväksi, kuka kukin ainakin osapuilleen on. Ihmisistä saa tarvittaessa laajastikin tietoja, mutta ei niitä pidä minnekään rekistereihin kerätä.

Alkamassa olevan poliisitutkinnan tulokset ovat erittäin mielenkiintoisia. Tutkintapyynnön törkeästä kunnianloukkauksesta on kuitenkin esittänyt vastapuoli, ei väitteiden esittäjä, joka miettinee vielä omaansa.

Jos rekisteristä löytyy näyttöä, on valtakunnallinen skandaali valmis. Sikäli asia on erittäin vakava. Siksi myös kaupungin valtaeliitin olisi hännystelijöineen hyvä edes vähän hillitä kielensä ja kommenttinsa – myös kaiken profiloinnin äidissä eli sosiaalisessa mediassa. Asiattomuuteen voi vastata myös asiallisesti.

Jos mitään ei löydy väitteiden tueksi, menettää kaupungin kunnallispolitiikkaa ansiokkaasti hämmentänyt Kari Ilkkala uskottavuutensa – jos sitä siinä vaiheessa vielä on.

Onko se profilointi niin paha asia? Uusiin ihmisiin tutustutaan yksin sosiaalisista syistä varsinkin silloin, jos joudutaan olemaan heidän kanssaan myöhemmin tekemisissä.

Moni taitaa sortua vain googlaamaan. Onkohan sekään laillista? Taitaa olla kaikkien parasta lukea läpi henkilötietolaki.

Aitoudesta ei niinkään välitetä, mutta mehän profiloimme jopa itseämme ja etenkin muita kaiken aikaa. Profilointi on karannut jo käsistä: jotkut vaihtavat facebookiin profiilikuvansa kerran päivässä.

Toimittajan työkin on tavallaan jatkuvaa profilointia. Antakaa anteeksi, lupaan varoa tekemästä haastateltavistani unissanikaan minkäänlaista rekisteriä.

Jokaisella meillä on mielessämme väkisinkin oma henkilörekisterimme, johon mahtuu tosin vain rajallinen määrä ihmisiä.

Usein minua tullaan puhuttelemaan kuin vanhaa ystävää, mikä on tietysti aina mukavaa. Usein joudun kuitenkin mielessäni miettimään, että kukahan tuo vanha tuttu taas olikaan.