fbpx
Uutiset

Salomäen nousukausi käännekohdassa

Seiväshypyn viisinkertainen Suomen mestari Eemeli Salomäki uhosi yleisurheilukauden alussa hyppäävänsä tänä kesänä Rio de Janeiron olympialaisissa. Kun olympiarajojen tavoittelu päättyy maanantaina, Salomäen aika alkaa käydä vähiin. Jäljellä on enää yksi mahdollisuus ylittää rima korkeudesta 570.

Ennen viikonlopun seiväskarnevaaleja Somerolla paikallisen seuran Esan edustaja on ylittänyt tänä kesänä vasta 535. Se tapahtui ennen juhannusta Jyväskylässä. Juhannuksena Kuortaneen eliittikisoissa Salomäki ylitti vain 510, mutta teki hyviä yrityksiä kauden parasta hakien.

Kuten Salomäen uralla ennenkin, pienet vaivat ja epäonni ovat seuranneet miestä.

– On ollut vähän molempien olkapäiden kanssa ongelmia, joten on joutunut varomaan hyppäämistä tosi paljon. Kuortaneella sain ihan hyvän draivin päälle, mutta siellä ei seiväsvalinnat ja muut oikein osuneet kohdilleen, Salomäki kertoo alkukaudestaan.

– Se on sellaista tarpomista, kun on mennyt monta vuotta huonosti. Se on aina kuin uutta rakentaisi, mikä ei ole ihan helpoin lähtökohta.

Turkulaissyntyinen Salomäki siirtyi Somerolle, Suomen seiväshypyn pääkaupunkiin, tasan 10 vuotta sitten. Isä Petri Salomäki on pysynyt valmentajana lähes koko uran ja yhtäjaksoisesti vuodesta 2010. Kun 22-vuotias Salomäki ylitti samana vuonna 560, vaikutti, että Suomi oli saanut uuden seiväshyppytähden.

Viimeksi 560 ylittyi toukokuussa 2012. Sen jälkeen tulivat loukkaantumiset. Kaksi vuotta sitten Salomäki menetti itseluottamuksensa ja jäi jopa Kalevan kisoissa ilman tulosta, vaikka aloitti korkeudesta 480. Nyt Salomäki on tehnyt paluuta kovin tavoittein.

– Somerolla lähdetään tavoittelemaan olympiarajaa. Se on viimeinen mahdollisuus hypätä se. Varmaan hirveän moni ei pidä sitä realistisena, enkä välttämättä itsekään, mutta niin kauan kuin itse uskoo edes pikkuisen, se on mahdollista, Salomäki toivoo.

– Olen fyysisesti hyvässä kunnossa ja hyppy maistuu, mutta saisi vain hyvän kelin ja vähän tuuria mukaan, niin se olisi siinä.

Salomäki aloitti viime syksynä työt Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:ssä projektikoordinaattorina. Työskennellessään urheilun parissa aikaa on löytynyt myös omalle harjoittelulle. Salomäki kertoo harjoitustensa menneen oikein hyvin. Kuntotesteissä on syntynyt taas omia ennätyksiä.

Nyt 28-vuotias seiväshyppääjä ei ota lajia enää niin vakavasti kuin pari vuotta sitten. Salomäki ei aseta itselleen enää tulosvaatimuksia ja juttelee Riihimäen Häme Gamesissakin pituushypyn lämmittelyn lomassa yhä olympialaisista, vaikka tietääkin Rion junan ohittaneen jo Someron aseman. Hän ei anna olkapäävaivojenkaan keskeyttää vielä hyppäämistä.

– Ne vaatisivat varmaan operaatiota, mutta sitten joutuisi olemaan pari vuotta ilman seivästä. Tässä vaiheessa uraa ei kannata ottaa parin vuoden taukoa, vaan kannattaa hypätä niin paljon kuin pystyy ja uskaltaa, Salomäki päättää.

– Hypätään niin kauan kuin on hauskaa ja kivaa. Siinä vaiheessa, kun suomalaiset naiset tulevat ohi, niin on aika lopettaa, turkulainen virnistää. HäSa

Asiasanat

Menot