Uutiset

Sammuvatko valot kansankynttiläpajasta?

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy:n on syytä huolestua. Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitos on (taas) uhanalainen.

Savonlinnan OKL ylpeilee kasvateillaan oopperalaulaja Martti Talvelalla ja muusikko-kirjailija Pelle Miljoonalla, mutta Hämeenlinnan opinahjopa on ”tuottanut” mm. Taina Kokkosen ja Saija Varjuksen.

Valitettavasti tangokuningattarista ei heru valtiolta tuloksellisuusrahaa.

OKL:n emolaitoksen, Tampereen yliopiston, johtavat viranhaltijat ovat kääntäneet ”Sylttytehdas”-viitan opetusministeriöön päin.

Niin yliopiston opettajankoulutuksen laitoksen johtaja Eero Ropo kuin Hämeenlinnan OKL:n johtaja Eija Syrjäläinenkin perustelevat siirtoa mm. ministeriön kertomilla ”rakenneuudistuksilla”.

Koska ministeriö panttaa papereitaan, on ulkopuolisen vaikea arvioida professoreiden nopeaa mielenmuutosta. Siksi koko siirtohanke vaikuttaa kotikutoiselta.

Hämeen liiton hallitus ”paheksuu, että laitoksen siirtoa on esittänyt laitoksessa työskentelevä pieni professoriryhmä”.

Lokakuussa 2004 juhlittiin laitoksen 85-vuotisuutta, muttei iloittu jatkuvasta opettajapulasta ja sivuaineiden supistamisesta. Silti Syrjäläinen sanoi Hämeen Sanomissa pitävänsä tärkeänä, että opettajankoulutus Hämeenlinnassa jatkuu.

Viime lokakuussa niin Ropo kuin Syrjäläinenkin vakuuttivat yksimielisesti, että OKL pysyy Hämeenlinnassa.

Yliopiston Aikalainen-lehdessä (19.8.06) ääni on toinen: – Olen ehdottomasti sitä mieltä, että meidän pitäisi siirtyä Tampereelle, Syrjäläinen sanoi.

Jos OKL lähtisi Tampereelle, säästöäkin tulisi hallinto- ja kiinteistövirkojen yhdistämisestä. Eero Rovon kaipaamiin esi- ja alkuopetuksen sekä matemaattisten aineiden professuureihin löytyisi rahaa.

Haluavatko professorit lisätä professorikuntaa keinolla millä hyvänsä, jotta oma ala näyttäisi hienommalta ja tieteellisemmältä? Samalla kun opettajaopiskelijoiden edustajat korostavat käytännönläheisen opetuksen tärkeyttä.

Toisaalla, valtakunnan korkeakoulupolitiikan huipulla, on tiettävästi mietitty ns. pehmeiden alojen, kuten humanististen ja ”sosiaalitieteiden”, pikkuhiljaista ymppäämistä uudenlaiseen ammattikorkeakoulutukseen.

Hämeenlinnan OKL:n alkujuurille, Tuhkasen seminaariin, ei ole paluuta, mutta jonkinlainen Fenix-lintu saattaa hyvinkin vielä lehahtaa. Tätä siirtoa ei ole vielä Tampereen tuomiokirkossa kuulutettu.

OKL:n kohtalosta huolestuneet huokaisisivat helpotuksesta, jos kevään vaalien jälkeen opetusministerin karttakeppiä heiluttaisi hämeenlinnalainen poliitikko.

Urho Kekkosen kaltaista Kajaanin OKL:n puolustajaa ei saada, mutta yksittäisenkin ministerin valta on yhä vahva, kun päätetään mitä mistäkin lopetetaan tai siirretään.

Hämeenlinna on ykkönen nykyhallituksen alueellistamispolitiikan tulostaulukossa. Silti olisi tuon pitkäjänteiseksi tarkoitetun politiikan henkeä ja tarkoitusta vastaan, jos OKL vietäisiin pois.

veli-matti.virtanen@hameensanomat.fi

Tangokuningattarista ei heru tuloksellisuusrahaa.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic