fbpx
Uutiset

Sampo Terho käänsi kysymyksen

Puoluejohtajia hiostettiin elinkeinoelämälle tärkeistä vaaliteemoista. Antti Rinne ja sdp olivat erityistarkkailussa.
Elinkeinoelämän keskusliiton järjestämässä tentissä olivat paikalla kaikki kutsutut yhdeksän puoluejohtajaa.

Eduskuntavaaleihin on vielä vajaat viisi kuukautta, mutta puoluejohtajien vaalipaneelit ovat jo alkaneet. Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkaisi tiistaina oman vaaliohjelmansa ja järjesti heti keskiviikkona sen teemoista puoluejohtajien tentin.

Nykyhallitus on harjoittanut yritysmyönteistä politiikkaa. Nyt yritysjohtajat odottavat hieman pelonsekaisella jännityksellä, miten se muuttuu, jos galluppien ykkönen sdp nousee pääministeripuolueeksi.

Siihen puhe meni silloinkin, kun puoluejohtajilta kysyttiin tentissä, ketkä eivät lähtisi perussuomalaisten kanssa hallitukseen.

– Teidän pitäisi kysyä, kuka täällä on valmis tekemään Antti Rinteen (sd.) kanssa yhteistyötä, jos hän pitää kiinni yhdestäkään niistä järjettömistä lupauksista, joita hän on tehnyt, Sampo Terho (sin.) napautti ja sali purskahti nauruun.

Rinne ei taipunut EK;n edessä

Tentissä Rinne ei taipunut elinkeinoelämän toiveisiin Eta-maiden ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinnan poistamisesta kuten eivät Sampo Terho ja Jussi Halla-ahokaan (ps.).

Rinne viittasi suomalaisiin pitkäaikaistyöttömiin, joille tarvitaan polku työelämään. Halla-aho sanoi yritysjohtajien edessä suoraan, että ongelma on palkkatasossa, jos tiskaajat ja siivoojat pitää hakea Afrikasta asti.

Vasemmistoliiton Li Andersson olisi valmis poistamaan tarveharkinnan sen jälkeen, kun on säädetty kunnollisista keinoista valvoa ulkomaisten työntekijöiden työehtoja.

Rinne torjui myös poliittisten lakkojen rajoittamisen, vaikka joutuikin hymyssä suin myöntämään, että oli ammattiyhdistysurallaan järjestänyt myös laittomia lakkoja. Siniset, kristillisdemokraatit, kokoomus, keskusta ja rkp olisivat valmis rajoittamaan poliittisia lakkoja EK:n toiveiden mukaisesti.

Rinnettä hiillostettiin myös metsänhakkuita koskeneista lausunnoista, mutta hän pystyi tasapainoilemaan niin, ettei loukannut sen enempää metsäteollisuutta kuin luontoväkeäkään.

Ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä tuntui puoluejohtajien kesken vallitsevan laajahko periaatteellinen yksimielisyys.

Halla-aho tosin muistutti liian tiukkojen rajoitusten olevan yritystukea kiinalaisille. Juha Sipilä (kesk.) joutui puolustamaan turpeen polttoa siihen saakka, kunnes fossiilista polttoaineista luovutaan.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies paalutti seuraavan hallituskauden tavoitteeksi yli 75 prosentin työllisyysasteen. – Syntyvyyskehitys haastaa hyvinvointivaltion rahoituksen ja yritykset tarvitsevat lisää osaavia työntekijöitä myös ulkomailta, hän esitelmöi puoluejohtajille ennen tentin alkua.

Juha Sipilä lupasi seuraavalla hallituskaudella toteutettavalle perhevapaauudistukselle 200 miljoonaa euroa. Myös tiukkana kirstunvartijana tunnettu Petteri Orpo (kok.) myönsi, että uudistus voi jotakin maksaakin.

Muista poiketen Halla-aho ja Terho eivät uskoneet perhepolitiikan ratkaisevan syntyvyyttä. Keskeiseksi vaaliteemaksi se ainakin nousee.

Seuraavaksi puoluejohtajia tenttaa SAK perjantaina. LM-HäSa

EK:n tavoitteita

Suomeen houkuteltava 20 000–35 000 kansainvälistä osaajaa vuoteen 2023 mennessä vuosittaisen 15 000 nettomaahanmuuton lisäksi.

Työntekoon oikeuttavien oleskelupien käsittelyaika korkeintaan kuukausi.

Turvapaikan saaneen maahanmuuttajan työllistävälle yritykselle 70 prosentin palkkatuki.

Ansiotuloverotusta kevennettävä 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastettava ja lyhennettävä.

Peruskouluun osaamistakuu ja 100 miljoonan lisäpanostus vuodessa. Jokaisen osattava peruskoulun päättyessä sujuvasti lukea, kirjoittaa ja laskea.

Perhevapaat uusittava.

Maksuton esiopetus 5-vuotiaille.

Tutkimus- ja innovaatiorahoitukseen lisää 300 miljoonaa euroa vaalikauden loppuun mennessä.

Menot