fbpx
Uutiset

Samppa Lajunen löytää urheilusta ja liike-elämästä yhtäläisyyksiä

Taloustieteen opiskelija Samppa Lajunen poikkesi Hämeenlinnassa luennoimassa urheilun ja liike-elämän yhtäläisyyksistä.
Yhdistetyn legendana ja kolminkertaisena olympiavoittajana muistettu Lajunen keskittyy nykyään täyttä häkää opintoihinsa Jyväskylän yliopistossa.

-Luentorundeja vedän muutaman kerran vuodessa. Opiskeluun pitää panostaa lukuvuosien aikana, hän tiivistää.

Tulevaisuuttaan Lajunen ei halua vielä pohdiskella.

TAMK:ssa vieraillut ex-urheilija kertoo, että oli kyse sitten liiktoiminnasta tai urheilusta, molemmissa tarvitaan intoa ja motivaatiota.

-Pitää myös olla luontaisia vahvuuksia ja täytyy suunnitella huolella, mitä on tekemässä, toisen vuoden opiskelija Lajunen pohdiskelee.

Hän kertoo, että taustavoimien on oltava kunnossa, jotta suoritus onnistuu.

-Kun suunnittelu ja taustat on saatu kuntoon, on työnteon aika. Sitten katsotaan, miten menestystä tulee. Ja onnellakin on osuutta asiaan – katsotaan vaikkapa Torinon olympialaisia, ja vaikka Ahosen Jannen suoritusta. Jos on huono kisapäivä, onnella on selkeästi iso merkitys, ex-urheilija järkeilee.

Entä mitkä ovat liiketalouden ja urheilun suurimmat erot?

-Mitä sinä arvelet? Lajunen kysyy toimittajalta.

Hetken kuluttua hän suostuu vastaamaan itse: urheilussa ei suunnitella asioita yhtä järjestelmällisesti kuin talouselämässä.

-Kun yksivuotiaana hiihdin ensimmäisen kerran, en tosiaankaan ajatellut, että hiihtäisin joskus olympiavoitosta. Vuosittain on asetettu tavoitteita ja edetty niiden mukaan.

Lajusen luennoilla käytiin myös läpi, mitä liiketoimintasuunnitelma tarkoittaa.

-Kuulostaa viralliselta ja tylsältä, Lajunen myöntää.

Urheilua ehtii edelleen harrastaa

Samppa Lajunen lopetti aktiiviuransa monien ihmetykseksi vuonna 2004. Hänen mukaansa oli oudon helppoa sopeutua uudenlaiseen elämään huippu-urheilun jälkeen.

-Sen saman energiansa käyttää nyt muihin asioihin kuin urheiluun. Aiemmin treenasin pari kertaa päivässä, nyt muutaman kerran viikossa omaksi ilokseni. Tai treenasinhan minä omaksi ilokseni aikaisemminkin, mutta paljon määrätietoisemmin.

Lajunen kiinnostui talousalasta jo urheiluaikanaan. Hän teki paljon yhteistyötä sponsorien kanssa, ja joutui huolehtimaan myös omasta taloudenpidostaan.

-Talousasiat ovat siis olleet hyvin keskeisessä asemassa. Olen nähnyt jo jonkin verran hommaa, ja miten eri maissa ja kulttuureissa tehdään asiat, hän kuvailee.

Edellisiä seikkoja lukuunottamatta Lajunen ei usko, että urheilutaustasta on sen kummempaa apua talousalaa opiskellessa.

-Ei se tieto ole paremmin päähän mennyt.

Liikeideakilpailu vei yrittäjiksi

Lajusen luento HAMK:ssa liittyi Sense-nimiseen, kaikille avoimeen liikeideakilpailuun. Viidettä kertaa järjestettävässä kilpailussa on tarkoitus laatia kirjallinen liiketoimintasuunnitelma. Palkintona on riihikuivaa rahaa.

Viimevuotiset kilpailuvoittajat Jonna Korhola, Laura-Kaisa Suokonautio ja Nina Palosaari kertoivat Lajusen esitelmän jälkeen, miten toimiva liiketoimintasuunnitelma tehdään.

-Lähdimme nollatilanteesta. Emme tienneet kaupallisesta alasta mitään. Mutta meillä on kova into ja tahto tehdä, naiset tuumivat.

Nuorilla naisilla on oma yritys, Maisemasuunnittelu Kontrasti Oy, joka on pihoihin ja ympäristöihin keskittyvä moderni suunnittelutoimisto. Naiset ovat lähteneet yrittäjiksi, koska haluavat nostaa alansa arvostusta. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat huikeat.

-Visio on, että kun 10 vuoden kuluttua menee Googleen ja näpyttää sanan Suomi, esiin tulee ensimmäisenä jokin mieletön maisemateos, ja se on meidän suunnittelemamme. Riman pitää olla korkealla, he kertovat.

Sense-kilpailun säännöt, ohjeet ja ilmoittautumislomakkeet löytyvät internetistä osoitteesta www.sense.hamk.fi. (HäSa)

Menot