Uutiset

Samuli Laulumaasta Hämeenlinnan vankilan uusi johtaja

Hämeen Sanomien saamien tietojen mukaan vakavista työilmapiiriongelmista kärsineen Hämeenlinnan vankilan uudeksi johtajaksi on valittu Samuli Laulumaa, 35.

– Pitää paikkansa, määräaikaisuuteni kestää näillä näkymin vuoden 2012 loppuun. En lähde arvailemaan, palaako nykyinen johtaja Tuomo Kärjenmäki silloin virkaansa, Laulumaa sanoo.

Kärjenmäki väistyy tehtävästään toukokuun alusta, ja ottaa vastuulleen vankilan peruskorjauksen suunnittelun ja muista Rikosseuraamuslaitoksen kiinteistöihin liittyviä tehtäviä.

Laulumaa siirtyy vankilanjohtajaksi Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen henkilöstöpäällikön pestistä. Hänen pysyvä virkansa on Pyhäselän vankilan johtajana. Uusi johtaja painottaa, että tärkeintä on saada laitos toimimaan perustehtäviensä mukaan.

– Eli panna rangaistuksia täytäntöön ja ehkäistä rikosten uusiutumista. Meillä on lisäksi kohtuullisen kovat tulostavoitteet ja kovat paineet kehittää toimintaa, Laulumaa muotoilee.

Tulostavoitteet tarkoittavat henkilöstön osalta noin viiden henkilötyövuoden vähentämistä viime vuoteen nähden.

– Lisäksi toimintatavoissa on kehittämistä. Nämä tuottavuustavoitteet ovat olleet tiedossa jo pitkään.


Kokemusta vastaavasta

Työilmapiiriasioita Laulumaa kommentoi kieli keskellä suuta.

– On turha enää spekuloida, mistä ne johtuvat. Oleellista on, että ratkaisuja on tehty.

– Riidellä saa jatkossakin, mutta kasvotusten. Toivon, ettei näillä asioilla työllistetä enää muita viranomaisia, Laulumaa viittaa lukuisiin kanteluihin ja käräjillä oleviin asioihin.

– Meidän pitää kehittää tapaa vääntää keskenämme.

Laulumaalla on tuntumaa useampaakin kautta vankilan sisäisiin ongelmiin. Hän on työskennellyt vuosina 2003-2004 Vanajan avovankilan osastonjohtajana ja hänen vaimollaankin on virka Hämeenlinnan vankilassa. Hämeenlinnassa Laulumaa on asunut yhteensä nelisen vuotta.

– Tiedän, missä mennään. En olisi lähtenyt tähän hommaan, jos minulla olisi negatiivinen näkemys siitä, voidaanko päästä takaisin normaalitilaan. Henkilökunnan ammattitaidosta minulla on erittäin hyvä ja positiivinen kuva.

Laulumaalla on nuoresta iästään jo vuosien johtajakokemus niin vankiloista kuin poliisin palveluksessakin.

– Olen ollut vastaavassa tilanteessa ennenkin. (HäSa)

Menot