fbpx
Uutiset

Samurai kohtaa öisen ketun

Hurja katse pälyilee villin pehkon alta Fredrikatalon Holvisalin seinällä. Valkeakoskelaisen Birgit Reijosen villainen teos Samurai on yksi Valkeakoski-opiston Kokeilevien käsityöilmaisuryhmien minitekstiilitöistä.

Opiston tekstiilityön opettaja Maarit Humalajärvi sanoo minitekstiileille eli 20X20-senttisille käsitöille olevan nyt tilausta Suomessakin.

– Kodit ovat pieniä. Niihin mahtuu pieniä seinävaatteita tai muita tekstiilitöitä. Tähän asti minitekstiilejä on nähty Suomessa aika vähän, vaikka ne ovat suosittuja muualla maailmassa, Humalajärvi kertoo.

– Kun näyttelymme vieraili Espoossa, espoolaiset halusivat itsekin minitekstiilikurssin omaan työväenopistoonsa, hän nauraa.

Hän käyttää minitekstiileistä muun muassa sanaa “koru”. Pikkuinen tekstiiliteos voi koristaa vaikkapa pöytää kuin kamee rintapieltä.

– Minitekstiilit ovat mielenkiintoisia sisustuselementtejä. Ne ovat myös viestejä tekijänsä ajatusmaailmasta, hän pohtii.

Ei vaikeita töitä – mutta työläitä

Samurain lisäksi Fredrikatalossa on esillä muun muassa kankaasta loihdittuja Picasso-mukaelmia, öisiä tunnelmia ja suomalaisen luonnon ihmeitä. Aiheet perustuvat kahteen teemaan, “Väriä luonnosta” ja “Toinen kulttuuri inspiroi”.

– Esimerkiksi Picasso-mukaelma on muisto matkalta Pariisiin. Lisäksi tekstiileissä on muun muassa maisemia niin Irlannista kuin Suomestakin. Töissä pohdittiin esimerkiksi sitä, mitä luonnosta voi poimia eri vuodenaikoina ja mitä kaikkea maisemassa näkyy, Humalajärvi listaa.

Tekotavat vaihtelivat tilkkutyöstä ja kirjonnasta ryijyntekoon. Materiaaleina käytettiin niin villaa ja silkkiä kuin muoviakin. Etenkin luontoaiheita tehneet myös värjäsivät materiaalejaan kasviväreillä.

Minitekstiilien tekijät ovat aktiivisia käsityöharrastajia. Innokkaita myös, ja niin pitääkin, sillä pikkuinen minitekstiili vaatii ison ajan. Tekijät kuluttivat töihinsä koko viime syksyn. Kerran viikossa tavattiin opettajan johdolla, ja muuten työt syntyivät kotona.

Pitkäjännitteisyys oli avainsana, korostaa Humalajärvi.

– Yleensä sanon, etten opeta vaikeita töitä – mutta työläitä kyllä, hän nauraa.

– Näistä ei tule valmista kovin äkkiä. (HäSa)

Menot