fbpx
Uutiset

Sananmuuntaja iskee otollisiin nimiin

Joskus vanhempien kullanmurusta tulee epähuomiossa leikkihevonen tai kumitonttu.

Toisinaan vanhemmat saisivat pysähtyä pohtimaan lapsukaistensa nimivalintoja vähän tarkemmin. Vähintäänkin kannattaisi selvittää, mitä sananmuunnokset tarkoittavat. Ainakin, jos ei halua lapsensa joutuvan koulukiusatuksi ja saavan kuulla nimestään loppuikänsä.

Esimerkiksi sananmuunnosnimien kesyimmästä päästä on Heikki Levonen (leikkihevonen). Monien tuntema klassinen esimerkki on Pasi Kuikka, joita internet-puhelinluettelo Numeronetti tosin löytää vain yhden.

Puhumattakaan siitä, kuinka monesti Suomen Leipuriliiton toimitusjohtajana toiminut Olli Kuhta on saanut kuulla nimensä aiheuttamaa hekottelua.

Ja moni muistaa varmasti vielä 1970-luvun puolustusministerimme Arvo Pentin.

Hauskoja nimiä on läjäpäin. Sananmuunnoksista eivät ole tainneet kuulla ainakaan Pekka Karvosen, Heikki Materon, Tomi Kuntun, Timo Hoskarin tai Jukka Hurrin vanhemmat.

Tavanomaisetkin nimet kääntyvät hulvattomiin muotoihin. Olli Kujanen, Kalle Hokkanen ja Antti Hirvi kuulostavat viattomilta nimiltä, kunnes sananmuuntaja iskee.

Muunnoksiksi taipuvat nimet ovat enimmäkseen ominaisia miehille. Mutta toki naisten nimetkin vääntyvät sananmuuntajan suussa vähemmän mairitteleviksi.

Epäilemättä Vappu Peltonen, Sirpa Kylmänen, Vieno Huttunen ja Sirpa Kyrö ovat saaneet toisinaan kuulla humoristista kuittailua nimistään, vaikkeivät kaikki ihan onnistuneita sananmuunnoksia olekaan.

Seksiä, huumeita ja rock ‘n’ rollia

Sananmuunnosnimien ohella on tavanomaisempia, hupaisia nimiä. Klassinen on tietysti Anu Saukko, mutta myös Miina Kenttä, Kunto Alin ja Nalle Karhunen hymyilyttävät.

Väestörekisterikeskuksen internet-sivujen nimipalvelusta voi etsiä Suomessa annettuja etu- tai sukunimiä. Haulla löytyy erikoisia nimiä, kuten yksittäiset Orkkuli ja Naida.

Viidakon kuningas Tarzan ja säilämies Zorro ovat toimineet kumpikin yhden ihmisen esikuvana.

Myös rock vaikuttaa nimiin: Lennon, Elvis, Madonna ja Ringo ovat kelvanneet useiden suomalaisten etunimiksi.

Ja mitä on pohdittu, kun lapsi on nimetty Ganjaksi, joka on puhekielinen termi kannabikselle?

Kukahan keksii nimetä lapsensa ensimmäisenä Kokkeliksi? Ehkä Jussi Ahde.

Nimenmuutoksissa on rajoituksia

Tyytymätön voi muuttaa nimensä helposti. Etunimen voi vaihtaa kerran maksutta tekemällä siitä ilmoituksen maistraatille. Toisella kerralla muutos maksaa 91 euroa. Mitä tahansa nimeä ei kuitenkaan saa ottaa.

-Nimiei saa olla sopimaton, eikä siitä saa aiheutua haittaa. Sillä on myös oltava kotimainen kirjoitusasu, Hämeenlinnan maistraatin henkikirjoittaja Virve Pajuharju siteeraa nimilakia.

Hän kertoo, että aikuisen ihmisen vaihtaessa nimeään maistraatti voi olla joustavampi kuin lasta nimettäessä.

-Silloinmaistraatin ei tarvitse miettiä niin tarkkaan nimenhakijan etua.

Nimi voi olla myös kotimaisen kirjoitusasun vastainen, jos hakija osoittaa nimen päteväksi esimerkiksi jossain toisessa kulttuurissa.

Pajuharjun mukaan Hämeenlinnassa tulee harvoin vastaan tilanteita, jolloin nimihakemus hylätään.

-Useimmitenpyydämme lisäselvitystä, miksi nimi pitäisi hyväksyä.

Pajuharju kertoo, että nimen vaihtaminen alkaa olla jo hyvinkin yleistä, ja nimenmuutokset yleistyvät vuosi vuodelta.

-Pientäkasvua on koko ajan, hän vahvistaa. (HäSa)

Menot