Uutiset

Sananvapaus ja islamilaisuus törmäyskurssilla

Viime syyskuussa tanskalaisessa sanomalehdessä Jyllands-Postenissa julkaistu pilapiirros profeetta Muhammadista on nostattanut islamilaisessa maailmassa ennennäkemättömän kohun. Lehden toimitus on evakuoitu pommiuhan takia, tanskalaistuotteiden ostoboikotti on levinnyt moniin islamilaisiin maihin. Lukuisat kiihkeät mielenosoitukset ovat osoittaneet hysterian tarttuneen laajalle.

Tanskalaisten ohella viha kohdistuu Skandinaviaan ja koko Eurooppaan. Tuskin jokainen kadulla iskulauseitaan huutava tavallinen mielenosoittaja on edes selvillä, missä maailmankolkassa Tanska ja Skandinavia edes sijaitsevat.

On ilmeistä, että mielenosoituksia lietsoo muslimimaiden poliittinen ja uskonnollinen johto. Kun kansan mielenkiinto suunnataan ulkomaiden arvosteluun, omat ongelmat jäävät huomaamatta ja johtajien asema ei järky.

Islamistit lähtevät siitä, että pilapiirros loukkaa heidän uskontoaan ja irvailee pyhää miestä. Tanskalaiset ja myöhemmin kuvat julkaisseet eurooppalaiset sanomalehdet korostavat puolestaan sananvapautta.

Kysymys on kahden toisilleen hyvin vieraan kulttuurin yhteentörmäyksestä. Muslimit ovat vakavahenkistä väkeä, eivätkä ymmärrä vähäisintäkään pilkantekoa profeetastaan. He suhtautuvat hyvin varauksellisesti mielestään perin maallistuneisiin länsimaihin.

Läntisissä demokratioissa uskonasiat mielletään henkilökohtaisiksi eivätkä valtiot ole omineet uskontoa vallan välineeksi. Maanosallemme ominaista ovat myös laajat kansalaisoikeudet, joihin sananavapaus oleellisena osana kuuluu.

Mitkään selitykset eivät näköjään muslimien raivoa hillitse, he vaativat Tanskan hallitukselta virallista anteeksipyyntöä. Piirroksen julkaisseen lehden päätoimittaja on pyytänyt huonoa makuaan anteeksi. Mutta se ei riitä, koska maan hallituksen suunnalta virallista anteeksipyyntöä ei ole kuulunut. Pääministeri on toki ilmaissut pahoittelunsa ja hallitus on käynnistänyt arabimaihin suunnatun mediakampanjan.

Tanskan ei ole mitään syytä rajoittaa kansalaistensa ja tiedotusvälineiden sananvapautta saati anella sitä keneltäkään anteeksi. Toisaalta on aivan turhaa yrittää opettaa uskonkiihkoisille kaduilla riehuville muslimeille länsimaisen demokratian ja sananvapauden perusteita ja olemusta.

Tanskan hallitus voi tiedotuskampanjallaan yrittää vakuuttaa muslimimaailma siitä, että sen uskonnollista vakaumusta kunnioitetaan.

Kärjistynyt tilanne on saanut kohtuuttomat mittasuhteet. Vakavia väkivaltaisuuksia ei toistaiseksi ole ilmennyt, vaikka tilanne on hyvin herkkä.

Jos Tanskan hallituksen arvovalta kriisin laukaisuun ei riitä, sen kannattaisi hankkia riippumaton välittäjä, joka kelpaisi myös muslimeille.

Ratkaisulla alkaa olla kiire, sillä jatkuessaan tällaiset sinänsä pienestä asiasta alkaneet selkkaukset saattavat johtaa äärimmäisiin tekoihin, pahimmillaan Tanskaa ja muita Euroopan maita vastaan suunnattuun terrorismiin.

Islamilaisten viha osoittaa, että itä on edelleen hyvin kaukana lännestä.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic