fbpx
Uutiset

Sanasodalla alkaneen Nato-huippukokouksen pääpäivä käynnistyi – Johtajat korostivat sotilasliiton yhtenäisyyttä

Presidentti Donald Trumpia ei paljon kokouksen pääpäivän alussa hymyilyttänyt, kun Boris Johnson (oik.) otti hänet vastaan. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Presidentti Donald Trumpia ei paljon kokouksen pääpäivän alussa hymyilyttänyt, kun Boris Johnson (oik.) otti hänet vastaan. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajien kokouksen pääpäivä, keskiviikko, alkoi, kun hymyilevä valtionjohtaja toisensa jälkeen asteli valokuvattavaksi Britannian pääministerin Boris Johnsonin ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin väliin.

Ainut, joka ei suonut kameroille tai isännille tippaakaan hymyä, oli muuta kokousväkeä minuuttitolkulla odottamassa seisottanut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Keskiviikon puheissa korostettiin Naton tiiviyttä. Stoltenberg korosti sotilasliiton yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta -periaatetta, Johnson puolestaan kutsui Natoa kivenkovaksi.

Kokouksen julkinen osuus rajoittui Johnsonin ja Stoltenbergin puheenvuoroihin. Tämän jälkeen johtajat jatkoivat kokousta suljettujen ovien takana.

Macron seisoi sanojensa takana

Kokous alkoi tiistaina jännittyneissä tunnelmissa ja sanasodassa. Trump ehti kritisoida eurooppalaisia liittolaisiaan jo ennen kuin tapaaminen edes alkoi.

Hän sanoi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kommenttien sotilasliitosta olleen ”erittäin häijyjä ja loukkaavia”. Macron nimitti viime kuussa Natoa ”aivokuolleeksi” The Economist -lehden haastattelussa.

Macron vastasi keskiviikkona seisovansa yhä kommenttinsa takana.

– Itse asiassa se antoi meille mahdollisuuden nostaa keskusteluun tärkeitä aiheita, hän sanoo.

Riitaa rahasta ja Turkista

Natoa horjuttavat muun muassa erimielisyydet siitä, miten puolustusmenot pitäisi jakaa. Trump on useaan otteeseen ilmaissut tyytymättömyytensä siitä, että Euroopan Nato-maat eivät osallistu menoihin riittävästi.

Esimerkiksi tiistaina hän sanoi, ettei Saksa käytä rahaa puolustusmenoihin riittävästi.

Erimielisyyksiä oli juhlakokouksen alla ilmassa laajemminkin. Niin ikään Macronilla ja Turkin presidentillä Recep Tayyip Erdoganilla on vaikeuksia löytää yhteisymmärrystä.

Ennen kuin suuntasi Lontooseen, Erdogan sanoi, ettei Turkki hyväksy puolustussuunnitelmaa, jonka mukaan Nato puolustaisi Puolaa, Liettuaa, Latviaa ja Viroa tarvittaessa Venäjän hyökkäykseltä, jos Nato ei tunnusta YPG-kurdijoukkoja terroristeiksi, kertoo BBC.

Viime viikolla Erdogan hyökkäsi Macronia vastaan sanoen, että itse asiassa Nato ei ole aivokuollut, vaan Macron itse. Erdogan syytti Macronia terrorismin ymmärtämisestä.

Macron taas sanoi, että sotilasliitto ei kykene tällä hetkellä olemaan yhä mieltä edes terrorismin määritelmästä.

Kiina ensimmäistä kertaa agendalla

Keskiviikon kokouksen agendalle nousee ensimmäistä kertaa Kiinan nousu sekä sen kohtaaminen.

Aiheina ovat myös eurooppalaisten Nato-maiden puolustusbudjettien kasvu, Nato-joukkojen valmius, avaruus ja infrastruktuurin kestävyys. Tässä yhteydessä puhutaan myös 5G-mobiiliteknologiasta.

Samalla kyseessä on sotilasliiton 70-vuotisjuhlakokous.

– Britannia oli Naton ensimmäinen koti, joten on vain sopivaa, että tapaamme ja juhlistamme täällä, Stoltenberg sanoi kokouksen avauspuheenvuorossaan keskiviikkona.

Menot