fbpx
Uutiset

Sanat ovat tekoja ja teoista on vastattava

Mitä mieltä olet karjalanpizzasta tai kesäherkustamme mustikkapizzasta? Oletko koskaan edes maistanut? No, olet varmasti, jos olet syönyt karjalanpiirakkaa tai mustikkapiirakkaa. Piirakkahan pizzakin itse asiassa on.

Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen kirjoittajan, Thomas Jeffersonin suuhun on pantu anekdootti: Jos hevosen häntää alettaisiin sanoa jalaksi, kuinka monta jalkaa hevosella silloin olisi? Tietenkin jalkoja on edelleen neljä, ja lisäksi se häntä, jota sittemmin on alettu kutsua jalaksi.

Sukupuolineutraali avioliittoon kielen, ajatuksen ja järjestyksen kannalta kuin tuo “sittemmin jalaksi kutsuttava häntä”. Tällä perusteella kaikki syksyllä lehtensä pudottavat kasvit olisivat “muotoneutraaleita koivuja” ja kaikki kulkuneuvot “käyttövoimaneutraaleita vaunuja”.

Viimein asioita voisi ilmaista vain muutamalla arvoneutraalilla sanalla: “kaikki, on ja jokainen”. Lopulta nämäkin sanat jouduttaisiin toteamaan tarpeettomiksi. Varmemmaksi vakuudeksi marssitan todistajakseni Ludwig Wittgensteinin, jonka puhekieltä koskeva ajatus kokonaisuudessaan kuuluu: ? Mistä voi puhua, sen voi sanoa selkeästi. Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava.

Jotta sana “avioliitto” tarkoittaisi jotain täsmällisestä, ehdotan seuraavanlaista määritelmää: “Avioliitto on kahden henkilön virallistettu liitto perheen perustamiseksi, kummankin elämän ja omaisuuden jakamiseksi sekä yhteisten jälkeläisten hankkimiseksi ja huoltamiseksi.”

Tästä seuraa periaate, että perheeseen kuuluu elossa olevat suvun jatkajat tai jatkaja mahdollisine jälkeläisineen, mutta se on jo toinen asia. Palloliitto, kuntaliitto ja valtioliitto ovat toki liittoja, mutta tarkoitukset ja liittoutujat vaihtelevat. Tämä on helppo ymmärtää. Jos yhteisen liiton tarkoituksena on jokin muu kuin tuossa avioliiton määritelmässä, on kyseessä jokin muu liitto, esimerkiksi avoliitto. Jos liiton solmijat evät biologisesti täytä ehtoja, kyseessä on jokin muu liitto, esimerkiksi homoliitto. Asialle on annettava nimi sen sisällön mukaan. Näin on tähän asti toimittu, jotta liittoutumat voisi selkeästi erottaa toisistaan. Tehkäämme niin edelleenkin.

Markus Virolainen

Hämeenlinna

Menot