Uutiset

Sanders sai tarvitsemansa voiton New Hampshiren esivaaleissa, mutta puolueen maltillisemmat ehdokkaat laittavat tiukasti kampoihin

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden koki jälleen karvaan pettymyksen. Ehdokkuus näyttää karkaavan yhä kauemmas ennakkosuosikin käsistä.
78-vuotias senaattori Bernie Sanders juhli voittoa New Hampshiren esivaalien tulosten julkistamisen jälkeen. Kuva: epa08212262
78-vuotias senaattori Bernie Sanders juhli voittoa New Hampshiren esivaalien tulosten julkistamisen jälkeen. Kuva: epa08212262

Esivaalien jälkeinen aamu valkeni New Hampshiren osavaltiossa Yhdysvalloissa kirkkaana, toisin kuin ensimmäisen esivaalin jälkeen Iowassa viime viikolla. Vaalien voittajat ja häviäjät olivat selvillä, mikä sai demokraatit huokaisemaan helpotuksesta esivaalikiertueen kaoottisen alun jälkeen.

Vaalien voittajaksi selviytyi senaattori Bernie Sanders, 78. Kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia, Sandersin osuus oli 25,9 prosenttia. Voitto oli Sandersille tarpeellinen. Iowan sekaannuksen ja epäselvän lopputuloksen jälkeen Sanders sai juhlistaa selvää ja kiistatonta voittoa New Hampshiressa.

Toiselle sijalle ylsi Indianan South Bendin entinen pormestari Pete Buttigieg, 38, Iowan voittaja, joka onnistui jälleen yllättämään. Buttigieg pääsi lähelle Sandersia ja sai äänistä 24,4 prosenttia.

Kaikista isoimman yllätyksen tarjosi senaattori Amy Klobuchar, 59, joka sijoittui kolmanneksi ja jätti senaattori Elizabeth Warrenin ja Yhdysvaltain entisen varapresidentin Joe Bidenin kauas taakseen.

Klobucharin suosiota vahvisti onnistunut esiintyminen viime perjantain vaaliväittelyssä, arvelee yhdysvaltalaismedia. Hän sai äänistä 19,8 prosenttia.

Warren ja Biden joutuivat jälleen pettymään pahasti. Warren sai äänistä 9,3 prosenttia ja Biden 8,4 prosenttia. Molemmat jäivät selvästi kärkikolmikosta. Bidenin ylle aseteltiin ehdokaskilvan voittajan viittaa ennen esivaalien alkamista. Kahdessa ensimmäisessä esivaalissa Biden on kuitenkin saanut heikon kannatuksen.

Iowassa Warren sijoittui kolmanneksi Buttigiegin ja Sandersin jälkeen. Biden oli Iowan neljäs ennen Kobucharia.

Isot osavaltiot edessä

Kahden ensimmäisen esivaalin jälkeen Sanders ja Buttigieg ovat onnistuneet vahvistamaan paikkansa kärkikaksikossa. Iowa ja New Hampshire ovat pieniä osavaltioita, mutta niiden tulokset ovat usein määrittäneet esivaalikiertueen jatkoa.

Jokaisessa osavaltiossa on jaossa tietty määrä delegaatteja, jotka jakautuvat ehdokkaille esivaalimenestyksen perusteella. Tällä hetkellä Buttigieg on saanut taakseen 23 delegaattia ja Sanders 21 ja Klobuchar 7.

Isot osavaltiot ovat vasta edessäpäin. Maaliskuun 3. päivän supertiistain odotetaan olevan ratkaiseva päivä. Silloin kaikkiaan 16 osavaltiossa käydään esivaalit. Mukana on muun muassa Kalifornia, jossa jaossa on peräti 494 delegaattia.

On yhä iso kysymysmerkki, kenestä lopulta tulee demokraattien presidenttiehdokas marraskuun presidentinvaaleissa.

Demokraattiseksi sosialistiksi itseään kutsuvan Bernie Sanders ei ole demokraattien suosikkiehdokas. Puolue kampesi hänet Hillary Clintonin tieltä vuoden 2016 vaaleissa, ja demokraatit tuskin haluavat radikaalille Sandersille voittoa tälläkään kertaa. Sanders on lupaillut ”vallankumousta”, mikä ei miellytä puolueen maltillisempaa siipeä.

Buttigieg on onnistunut tuomaan itsensä esille liian radikaaliksi mielletyn Sandersin vastakohtana. Televisioyhtiö CNN:n mukaan vaikeimmat vaalit ovat kuitenkin Buttigiegille vasta edessä, sillä hänellä on ollut vaikeuksia saada latinoita ja afroamerikkalaisia taakseen.

Näyttää siltä, että keskitien edustajien Buttigiegin ja Klobucharin välillä voi olla luvassa tiukka kamppailu maltillisempien demokraattien äänistä.

The Washington Postin mukaan Buttigieg saattaa hyötyä Andrew Yangin vetäytymisestä.

Osa jätti leikin kesken

Myöhemmin helmikuussa vuorossa ovat Nevadan ja Etelä-Carolinan esivaalit. New Hampshiressä ehdokkuutta tavoitteli vielä 11 demokraattia, mutta Nevadaan jatkaa näillä näkymin yhdeksän ehdokasta.

Yrittäjä Andrew Yang ilmoitti tiistain esivaalien jälkeen päättävänsä kampanjansa. Hän perusteli ratkaisua sanomalla, että numerot osoittavat selvästi, ettei hän ole voittamassa, kertoo CNN.

Yangin lisäksi kilvasta vetäytyi senaattori Michael Bennet. Massachusettsin entinen kuvernööri Deval Patrick antoi lausunnon, jonka perusteella myös hänen voi odottaa luopua pian kilvasta.

Menot