Kolumnit Uutiset

Sankariyrittäjä vai tukiaismankuja?

”Suomeen tarvitaan lisää työpaikkoja. Keskusta näkee kotimaiset, uusiutuvat luonnonvarat ja biotalouden laajemmin lupaavimpana mahdollisuutena uusiin työpaikkoihin.”

Sitaatti on ajalta, jolloin tuleva pääministeripuolue keskusta uhosi panevansa Suomen kuntoon. Keulakuvaksi valittiin menestynyt sarjayrittäjä politiikan ulkopuolelta, miljonääri Juha Sipilä Kempeleeltä.

On sattumaa tai ehkä Sipilän ansiota, että Kempele valittiin Suomen luovimmaksi kunnaksi vuonna 2006. Joka tapauksessa Sipilästä synnytettiin mielikuva innovoivana it- ja biosankarina, joka on luonut omaisuutensa itse ja joka yritysjohtajien tapaan laittaisi yt:n päälle koko valtakunnassa. Sen jälkeen Suomeen paistaisi taas aurinko.

Politiikassa pelataan vahvasti mielikuvilla; journalismin synnyttämien mielikuvien oikeellisuutta on pohdittu koko kevät. Päitäkin on pudonnut, mutta tarina pääministeristä joka tapauksessa jatkuu, nyt Seura-lehdessä.

Seuran mukaan Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla. Jutun on kirjoittanut Ylelle ennen Sipilä-kohua työskennellyt toimittaja. Hän käy läpi pääministerin sijoittajauraa ennen aikaa politiikassa, eikä kuvasta muodostu sankarillista. Pääministeri näyttäytyy pikemminkin tukiaismankujana ja valtion omaisuuden kahmijana.

Sipilän omaisuuden pohjana on jutun mukaan valtionyhtiö Rautaruukin tulevalle pääministerille myymä osuus Solitrasta, jonka toimitusjohtaja Sipilä itse oli. Rautaruukki jopa lainasi rahat ostoon, 30 miljoonaa markkaa. Tili tuli reilua vuotta myöhemmin, kun Sipilä myi omistuksensa lähes nelinkertaisella hinnalla.

Solitra on Seuran selvityksessä jäävuoren huippu. Pääministerin liikemiesnerouden ja yrittäjyyshöpinän ympärille rakentuva imago asettuu näin uuteen valoon.

Menneisyyden muistelussa on pointtinsa, vaikka joku voi mieltää vanhojen kaivelun ajojahtina. Sipilää ei jutussa syytetä laittomuuksista, mutta silti juttu laventaa kuvaa pääministeristä ja asettaa hallituksen tekemisiä perspektiiviin.

Se ei muuten ole mielikuva, ettei yritystukia leikattu, työllisyysaste mataa, eikä velalla elämiselle näy loppua. Suomea ei ole lupauksista huolimatta pantu kuntoon.

Mainos