Uutiset

Sanna Backlund kauden ?toiseen GP-voittoonsa

Hämeenlinnalainen Sanna Backlund voitti toista kertaa tällä kaudella esteratsastuksen Tapiola Grand Prix -sarjan osakilpailun. Voitto heltisi kauden viimeisessä viidennessä osakilpailussa Ypäjän Derby-areenalla tällä kertaa hevosella Lilli Marlen. Edellinen voitto tuli kauden avauskisasta Kuopiosta hevosella Talan J.W.B.

Backlund hyppäsi Lilli Marlenella ainoana ratsukkona molemmat 150 cm kierrokset virheittä.

-Lilli Marlen on minun luottoratsuni, joka oli viime kauden pois. Tällä kaudella se on mennyt tasaisesti, olemme sijoittuneet kolmen-neljän joukkoon, olleet aina mukana toisella kierroksella. Tänään tuli vihdoin ihan nappisuoritus, ja nyt olemme mukana kisaamassa autosta, Backlund myhäili.

Ypäjän Derby-areenan isolla nurmikentällä viihtyneelle ratsukolle 150 sentin estekorkeus ei tuottanut ongelmia, vaikka ratsastajat olivat rataan kävellen tutustuessaan hieman nikotelleet.

-Ratamestari rakensi isoa ja reilua. Radalla ei ollut mitään sellaista, mikä olisi järkyttänyt hevosia. Mielestäni on hyvä, että hyppäämme GP-sarjassa 150-tasolla, vaikka se alussa voi tuottaa pieniä ongelmia. Taso ei kasva millään, ellei ruveta hyppäämään isompia. Tältäkin radalta on jo suhteellisen realistista lähteä joukkuetehtäviin ulkomaille, pohti Backlund.

Anna-Julia Kontio kakkonen

Kaksi edellistä osakilpailua voittanut Anna-Julia Kontio jäi Eafons Escapella tällä kertaa toiseksi saatuaan pudotuksen ensimmäisellä kierroksella. Toisen kierroksen aika 47.42 oli nopein neljän virhepisteen ratsukoista. Ensimmäisen kierroksen virhe tuli kolmoissarjalta, jonka suhteutetussa lähestymisessä Kontio joutui turvautumaan kakkossuunnitelmaan.

-Keskustelimme valmentajani Mikael Forsténin kanssa rataa kävellessä, onko väliin parempi ottaa viisi vai kuusi laukka-askelta. Päätimme mennä sen viidellä, mutta koska radalla tulin lankulle huonosti, otinkin kuusi, muisteli Kontio.

Kolmanneksi sijoittunut Raimo Aaltonen ja Eafons Polyfino tekivät jälleen tasaisen varmaa työtä. Aaltonen oli yksi kolmesta ensimmäisen kierroksen virheittä hypänneistä ratsastajista, mutta sai toisella kierroksella yhden pudotuksen. Kun aika oli sekunnin Kontiota hitaampi, jäi Aaltonen alimmalle palkintokorokkeelle.

Mikael Wahlman hyppäsi Wilantos van Bon Chevalilla ensimmäisenä yhden kolmesta nollasta ensimmäisellä kierroksella. Pudotus toisella kierroksella ajassa 49.69 riitti neljänteen sijaan. Toisen kierroksen nopein ratsukko oli Kontio Eeva-Liisa Penttilän hevosella Konstantinos Ks ajassa 47.35. Ratsukko sai kuitenkin yhden pudotuksen molemmilta radoilta, joten sijoitus oli viides.

Virolainen ratamestari Kristian Lepp rakensi onnistuneet radat isolle nurmikentälle. Hän seurasi kaksi ensimmäistä kisapäivää ratsukkoja ja tiesi miten vaativaksi radat voi sunnuntaina rakentaa.

-Radan ei tarvitse aina olla tekninen. Ypäjällä estekorkeus, iso kenttä ja pitkät välimatkat esteiden väleissä tekivät radasta jo riittävän hankalan. Haluan, että ratsukko poistuu radalta hyvillä mielin, vaikka tuloksena olisikin muutama pudotus, sanoi ensimmäisen GP-ratansa Suomessa rakentanut Lepp.

Finaali kahden viikon kuluttua

Tapiola Grand Prix -sarjan finaali sekä Volkswagen Leading Rider -kilpailu ratsastetaan 26.-28.8. Helsingissä Laakson ratsastusstadionilla.

-Lähden Laaksolle voitto mielessä. Se on isolaukkaiselle Lilli Marlenille hyvä kisapaikka, aivan kuten Ypäjäkin. Yritimme Raimon kanssa jo tilata Juulille (Kontio) laivalipun, mutta hän kuulemma lähtee vasta finaalin jälkeen, nauraa Backlund.

-Juuli on kova vastus, ja Raimo on aina tasaisen varma ja vaarallinen, kuvailee Backlund pahimpia vastustajiaan. (HäSa)