fbpx
Uutiset

Sanna Marin: Hybridistrategiaa jatketaan kunnes pandemia on saatu globaalisti hallintaan

Pääministeri Sanna Marin kertoi perjantaina aamupäivällä koronavirusepidemian tilanteesta ja hallituksen strategiasta.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen, pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa perjantaina. Kuva: Emmi Korhonen
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen, pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa perjantaina. Kuva: Emmi Korhonen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että Suomen tulee jatkaa koronaviruskriisissä hybridistrategiaa niin kauan kunnes epidemian on saatu globaalilla tasolla hallintaan.

Hallituksen strategia on siirtyä laajoista yhteiskunnallisista rajoituksista kohti testaa, jäljitä ja hoida -periaatetta. Samaan aikaan rajoitustoimia täytyy pitää edelleen käytössä.

Marinin mukaan tilanne on edelleen vakava ja mahdollisesti pitkäkestoinen.

– Kyse on globaalista pandemiasta ja on vielä paljon sellaista, mistä emme tiedä, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Marin korosti, että hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviäminen yhteiskunnassa, turvata terveydenhoidon kantokyky ja suojata erityisesti riskiryhmässä olevia.

Marin kertoi, että ikäihmisiä on suositeltu välttämään sosiaalisia kontakteja heidän suojelemisekseen.

– Kyse ei ole siitä, että haluamme vaikeuttaa ikääntyneiden elämää.

Ikäihmisten tulee pääministerin mukaan itse harkita, miten suosituksia noudattavat. Hallitus etsii parhaillaan tapoja siihen, että ikäihmiset voisivat tavata hoivakodeissa turvallisesti muita ihmisiä.

Suomessa on todettu yli 6 100 koronavirustartuntaa. Torstaina sairaalahoidossa oli 143 potilasta ja tehohoidossa 33. Viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on kuollut yli 280 ihmistä.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu paljon Suomen viruksen vastaisesta strategiasta.

Hallitus on viestinyt viime aikoina, että se pyrkii estämään viruksen leviämistä, mutta oppositiosta on epäilty, että hallitus yrittää hankkia virukselle laumasuojaa. Hallitus on kiistänyt, että sen strategiana olisi tavoitella laumasuojaa.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan viruksen etenemistä ei pidä hidastaa liikaa, koska se voi aiheuttaa myöhemmin voimakkaan epidemian toisen aallon. Sen takia rajoituksia on hyvä purkaa vähitellen.

Rajoitukset ovat myös aiheuttaneet paljon sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia.

Tukea epidemiasta kärsineille yrityksille

Torstaina hallitus kertoi viruksesta pahasti kärsineille yrityksille suunnatusta kustannustuesta. Uusi tuki on toimialasta riippumaton ja tarjolla lähes kaikille yrityksille.

Hallitus ei ole vielä määrittänyt, kuinka paljon yrityksen liikevaihdon on pitänyt tippua, jotta yritys on oikeutettu tukeen. Tämän hetken arvion mukaan vähennyksen tulee olla 20–30 prosenttia.

Tuki on tarkoitettu yrityksen kiinteisiin kuluihin, kuten palkkoihin ja vuokriin.

Torstaina peruskoululaiset ja varhaiskasvatuksessa olevat palasivat kahden kuukauden etäopetuksen jälkeen lähiopetukseen.

Menot