fbpx
Uutiset

Sanna Mattila pukeutuu seepraksi Torinossa

– Vähän alkaa jännittää, myöntää hattulalainen Sanna Mattila tyynesti.

Mattila pakkaa tulevalla viikolla laukkunsa ja lähtee keskiviikkona 8. helmikuuta Torinoon. Hän on yksi kolmesta olympialaisissa viheltävästä suomalaisesta jääkiekkotuomarinaisesta.

Tällä hetkellä selvää on vain tämä. Yksityiskohdat valkenevat vasta kisakaupungissa, missä Mattila viettää seuraavat kolme viikkoa.

– Toiveena on tietysti edetä finaalipeleihin asti, Mattila sanoo.

Niinpä. Tuomarikaan ei luistele Torinossa matsista toiseen kuin kukkakedolla. Tuomareita karsitaan siinä missä joukkueitakin. Seitsemän kautta jääkiekkotuomarina toiminut Mattila on noussut olympialaisiin pitkäjännitteisellä työllä.

– Peleissä käy erotuomaritarkkailijoita. Jos todetaan kehityskelpoiseksi, pääsee eteenpäin ja saa uusia näytönpaikkoja. Sääntövirheet ovat pahimpia mokia, mitä tuomari voi tehdä, Mattila selvittää.

Hyvä tuomari ei ole härkäpää

Mattila ei ole katunut sitä, että ryhtyi tuomariksi lopetettuaan jääkiekon pelaamisen keväällä 1999.

– Jostain tuli päähän, että menen peruskurssille ja kokeilen vähän, minkälaista hommaa se on. Tuomarina olo osoittautui haastavaksi ja mielenkiintoiseksi, Mattila kertoo.

Hänestä tuli tuomari syksyllä 1999 ja kaudella 2000 hän jo toimi linjatuomarina naisten SM-sarjassa. Kansainvälisen linjatuomarin lisenssin hän sai syksyllä 2002.

Tätä nykyä hän tuomitsee kauden aikana yhteensä noin 80 ottelua, enimmäkseen B- ja C-nuorten sarjoissa ja naisten SM-sarjassa. Yksi Mattilan tätä edeltävistä huippuhetkistä oli tuomarointi naisten MM-kisojen finaalissa Ruotsissa viime keväänä.

Mattila näyttää siviilissä juuri siltä miksi hän kuvaa hyvää tuomaria. Jämptiltä.

– Tuomarin on osattava tehdä ratkaisuja ja seistävä niiden takana. Pitää myös ottaa vastuu virheistä ja ylipäätään myöntää tekevänsä niitä. Ei saa härkäpäisesti väittää olevansa oikeassa silloin, kun tietää olevansa väärässä, hän linjaa.

Aplodit komeasta kaatumisesta

Siirtyminen pelaajasta tuomariksi ei ainakaan lisännyt merkittävästi Mattilan vapaa-aikaa. Esimerkiksi viikonloput hujahtavat nytkin helposti peleissä – ja arki-illat kuntosalilla. Tuomarin on pysyttävä iskussa.

– Ei kuitenkaan tarvitse olla niin hyvässä kunnossa kuin pelaajien. Kestävyys on tärkeää. Jos kunto loppuu, ei jaksa enää ajatella.

Kuluneilta seitsemältä kaudelta ei ole jäänyt Mattilalle mieleen erityisiä sattumuksia.

– Kaatumiset kyllä huvittavat hyvinkin paljon, ainakin pelaajia. Tuomarin kaatuminen on yleensä näyttävä. Siitä voi saada aplodit.

Mattila odottaa tulevista kolmesta viikosta rankkaa, mutta hauskaa kokemusta. Pari viikkoa matkan ainoana sisältönä on luultavasti pelejä pelien jälkeen, palautteita ja palavereja.

Viimeisellä viikolla Mattilalla on aikaa viettää hieman lomaakin. Entä silloin?

– En ole vielä ehtinyt tutkia, mitä nähtävyyksiä Torinossa on, Mattila hymyilee. (HäSa)

Menot