Uutiset

Sanojen helinää, jätehuollosta!

Jätehuollon kehittämistä ohjaavat jätelaki ja -asetus, laki, joka velvoittaa meitä kaikkia huolehtimaan siitä, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän.

Jätteistä ja niiden käsittelystä ei saa aiheutua terveydelle tai ympäristölle vaaraa tai haittaa.

Mitä, jos haittaa syntyykin?

Mitä tekee kuntalainen? Soittaa Lassila&Tikanojaan? Ei, vastuu ei kuulu heille, ei Kiertokapulalle, vaan tamperelaiselle yritykselle, joka huolehtii jäteastioiden tyhjennyksestä. Väärin, eihän se näin ole! Kyllä firma hoitaa tehtävänsä varmasti ihan hyvin.

Se kuntalainen, joka hämärän turvin tai tai jäteastioiden armollisen sijainnin vuoksi tuo jätteitään, esimerkiksi sähköurakoitsija, putkiurakoitsija, rakennusalan yrittäjä tai muuten yritteliäs henkilö pitää siitä huolen, että jätepiste ei toimi. Kyseessähän on rikos ja siitä seuraa rangaistus.

Hämeenlinnassa ainakin Korsutien jätepiste on sellainen paikka, johon voi turvallisesti tuoda mitä sielu sietää.

En kirjoita asiasta, josta en tiedä, vaan jota olen vajaat kaksi vuotta seurannut. Nyt hankin sen kännykkäkameran ja alan hoitaa kaikkiin instansseihin yhteydessä ollen jätepoliisin roolia! Rekisterinumero ja mahdollinen firman logo ovat nyt in! Tämä on kauhein skenaario asiasta, mitä osasin odottaa. Teen kaikkeni, että ympäristö ei elä ympäristöstään piittaamattomien ehdoilla.

Jätepisteeseen on tänä keväänä tuotu puutarhatuoleja, pehmusteita, öljykanistereita, loisteputkia, putkia, betonijätettä, rakennustyömaiden jätteitä…

Se, joka jättää asiaankuulumatonta jätettä. ajattelee, että kyllähän se siitä samalla menee, pakkohan niiden on se siitä korjata. Jäteastiat eivät sen seurauksena toimi, ja se, joka tunnolla on niputtanut lehtensä ja laittanut ne muovipusseihin, jättää ne jäteastioiden viereen. Tulee tuuli, hajottaa niput, paperit, kanisterit ja muu jäte lentää naapurustojen riesaksi. Tämähän ei voi olla tarkoitus,

Sinä, joka laittomasti käytät tätä kaatopaikkanasi, mieti, haluaisitko sen sellaisenaan naapuriisi. Se voi olla siinä jonakin päivänä.

Ikävää, että asiat eivät hoidu käytännössä, vastuunkantajia on vähän tänä päivänä. Toivon runsasta palautetta, etenkin niiltä, keiden vastuulla asia oikeasti on.

Mikä on kaupungin rooli asiassa?Jätefirmasta on sanottu, että kaupunki ei anna aidata aluetta, koska sittenhän ne ihmiset tuovat sinne kaiken mahdollisen.Tuovathan he nytkin. Säästyisi ainakin naapurusto kaikelta töryltä, mitä sieltä lentää. Toivon asiallista palautetta, en selittelyitä.

LK

Hämeenlinna

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic