Uutiset

Sari Kataja on Suomen joukkueen luottopuolustaja

Hämeenlinnalainen Sari Kataja luutii Suomen naisten jalkapallojoukkueen puolustuksessa parhaillaan käynnissä olevissa kehitysvammaisten Special Olympics Euroopan Kesäkisoissa Belgian Antwerpenissa.

Kataja on kuin suomalaisen jalkapalloilijan stereotyyppi: tyynen rauhallinen puolustaja, joka ei juuri juhli maaleilla, mutta kokee tyytyväisyyttä joukkueen pelatessa hyvin.

– Oman maalin puolustaminen on vahvuuteni, ja se, etten pienestä hätkähdä, Kataja kertoo.

Hän ei ole hätkähtänyt, vaikka osallistuu ensimmäistä kertaa kansainvälisiin arvokilpailuihin.

Kyseessä eivät ole aivan pienet karkelot, sillä Antwerpenin Special Olympics -kisoissa on noin 2000 urheilijaa peräti 58 maasta, Euroopan lisäksi myös Aasian puolelta. Mitaleista kilpaillaan kymmenessä lajissa, joista suomalaisurheilijoita ottaa osaa viiteen: jalkapalloon, koripalloon, judoon, uintiin ja yleisurheiluun.

Special Olympics -kisat alkavat perinteisesti isäntäkaupunkivierailulla. Suomalaiset tutustuivat viime viikolla Belgian kulttuuriin Beverenin kaupungissa.

– Asuin parin muun pelaajamme kanssa vanhemman pariskunnan luona. Kävimme katsomassa nähtävyyksiä ja eläintarhassa ja uimahallissa, Kataja kertoo.

– Se oli tosi mukavaa, mutta pelaaminen on täällä parasta, hän jatkaa.

”Seuraava peli voitetaan”

Pelaaminen on maistunut, vaikka tulokset eivät ole olleet suomalaisittain mairittelevia. Suomi on hävinnyt kolme ensimmäistä alkusarjaotteluaan: Unkarille 0–6, Sveitsille 1–4 ja Ukrainalle 0–2.

– Hyvin on mennyt, vaikka vähän sain iskua jalkaan, Kataja sanoo.

Kataja päätyi pelaamaan jalkapalloa opiskellessaan Kiipulan ammattiopiston Perttulan toimipaikassa artesaaniksi. Opiskelukaveri houkutteli kokeilemaan lajia ja Kataja havaitsi nopeasti sen sopivan hänelle mainiosti. Hämeenlinnalainen on pelannut nyt viisi vuotta HJS:n Pullerin Rohkeissa Potkijoissa erityisryhmien SM-sarjaa.

Torstain viimeisessä alkusarjaottelussaan Suomi kohtaa Georgian.

– Seuraava peli voitetaan, Kataja vakuuttaa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic