fbpx
Uutiset

Sarvamaa vaatii EU-komissiolta keinoja puuttua suojeltuun tulokaslajiin – ei ainoastaan sotke puistoja, vaan syö valtavia määriä syysviljaa

Valkoposkihanhet aiheuttavat kaupungeissa haittaa, kun ne sotkevat puistoja ulosteellaan. Kuva: Kari Mankonen/arkisto
Valkoposkihanhet aiheuttavat kaupungeissa haittaa, kun ne sotkevat puistoja ulosteellaan. Kuva: Kari Mankonen/arkisto

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on jättänyt EU-komissiolle kirjallisen kysymyksen jäsenmaiden mahdollisuuksista puuttua valkoposkihanhien aiheuttamiin ongelmiin.

Sarvamaa kysyy, mitä keinoja komissio aikoo tarjota jäsenmaille, jotta hanhien suureen populaatiokokoon voidaan puuttua vahinkojen ehkäisemiseksi. Lisäksi hän haluaa vastauksen, mitä jäsenmaiden viranomaiset voivat tehdä torjuakseen valkoposkihanhien aiheuttamia haittoja ottaen huomioon lintudirektiivin säännökset.

Valkoposkihanhi on EU:n erityisesti suojelema laji, ja se kuuluu lintudirektiiviin ensimmäiseen liitteeseen. Sitä ei ole myöskään mainittu lintudirektiivin liitteessä kaksi, joka määrittelee EU:n alueella hyväksytyt riistalajit. Mikään EU:n jäsenmaa ei siten voi säätää valkoposkihanhea riistalinnuksi.

– Tulokaslajina valkoposkihanhi aiheuttaa merkittäviä haittoja eteläisessä ja itäisessä Suomessa. Kaupungeissa hanhet aiheuttavat haittaa tekemällä puistojen siivouksesta kalliimpaa ja hankalampaa sekä heikentämällä viheralueiden viihtyvyyttä. Keskustelussa esillä olevan ilmiselvän puistoviihtyvyyden lisäksi lintujen vielä merkittävämpi taloudellinen haitta kohdistuu maanviljelijöille, Sarvamaa perustelee.

Pääkaupunkiseudulla kesän viettävien hanhien määrä on taas lähtenyt kasvuun. BirdLife Suomen, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston tämän syksyn laskennassa havaittiin yhteensä noin 33 700 valkoposkihanhea.

Määrä on 13 prosenttia suurempi kuin vuonna 2018. Pääkaupunkiseudun kanta kasvoi yli 20 prosenttia yli 16 600 yksilöön.

Muuttomatkoillaan levähtävät valkoposkihanhet ruokailevat Itä- ja Kaakkois-Suomen viljelyalueilla sekä kevät- että syysmuuton aikana. Syksyisin Itä- ja Kaakkois-Suomen kannat ovat satoja tuhansia yksilöitä.

– Elimäellä tavattiin lokakuussa 2017 jopa 300 000 yksilön hanhilauma ruokailemassa pellolla, jolloin hanhet syövät valtavia määriä syysviljoja. Pelkkä pellolta toiselle karkottaminen vain siirtää ongelmaa eteenpäin, Sarvamaa sanoo.

Menot