Uutiset

Sarvipää juoksee auton eteen varsinkin auringonlaskun aikaan

Syys-marraskuu on hirvieläinonnettomuuksien sesonkiaikaa.

Eläimet ovat liikkeellä erityisesti aamu- ja iltahämärissä, jolloin tapahtuu kaksi kolmasosaa hirvieläinonnettomuuksista.

Hirviä ajaa teille paitsi niiden luonnollinen liikkuminen yöruokailualueille, myös metsästyskausi, minkä aikana eläimet saattavat olla tavallista vauhkompia.

Varoitusmerkit teiden varsilla on syytä ottaa todesta, varsinkin kun näkyvyys on huono.

-Merkit eivät ole tulleet turhasta, vaan yleensä ne on pystytetty paikoilleen onnettomuuksien kautta, muistuttaa rikosylikonstaapeli Markku Leppälahti Kanta-Hämeen poliisilaitokselta.

Riski törmätä hirveen on syysiltana jopa 15-kertainen valoisaan kesäpäivään verrattuna.


Kymppitie yksi vaarallisimmista

Yksi maan vaarallisimmista tieosuuksista on valtatie 10 Rengon ja Forssan ympäristössä.

Vuonna 2010 Rengon ja Forssan välisellä tieosuudella tapahtui 11 hirvieläinkolaria, mikä oli 12. eniten koko maan tieverkostossa. Tänä vuonna tilastot näyttävät hyvin samankaltaisilta, mikäli onnettomuuksia tapahtuu samaan tahtiin kuin kuluneiden parin viikon aikana.

-Pelkästään Ypäjän kohdalla on rytissyt kuudesti lyhyen ajan sisällä, Markku Leppälahti kertoo.

Leppälahti epäilee, etteivät kaikki lievemmät hirvieläinkolarit tule poliisin tietoon.

Viime keskiviikkona 12. lokakuuta Ypäjällä ja Tammelassa rytisi peräti kolmesti. Kymppitiellä Ypäjällä peura kuoli kolarissa ja henkilöauto vaurioitui hinauskuntoon. Varsanojantiellä henkilöauton eteen juossut peura kuoli törmäyksessä.

Tammelassa kahden vasan kanssa liikkeellä ollut kauris juoksi auton eteen Härkätiellä Portaan kohdalla. Emä menehtyi kolarissa, ja vasat jäivät juoksentelemaan läheiselle pellolle.

Kaikissa tänä syksynä Kanta-Hämeessä tapahtuneissa hirvieläinkolareissa on vältytty vakavilta henkilövahingoilta. Kolareissa osallisina olleet eläimet ovat useimmiten kuolleet. Paikalliset metsästysseurat pyrkivät jäljittämään haavoittuneet eläimet. (HäSa)