Kolumnit Uutiset

Sata lintua satavuotiaalle Suomelle

Itsenäisyyden juhlavuosi on hädin tuskin alkanut, mutta sen kunniaksi järjestettäviä tilaisuuksia on hehkuteltu jo viikkokausia.

Virallisen Suomi 100 -tunnuksen saaneita tapahtumia on koko valtakunnassa tuhatmäärin ja Kanta-Hämeessäkin vähintään kymmeniä. Aiheita on takuulla kattavasti jokaiseen makuun. Teemana niillä kaikilla on yhdessä.

Yksi monista tapahtumista Kanta-Hämeessä on 100 lintua -tempaus, jonka Vanajavesisäätiö järjestää yhdessä paikallisten lintuharrastajien kanssa. Tavoitteena on luonnollisesti havaita sata eri lintulajia, mikä ei suinkaan ole ihan helppo tehtävä.

Tapahtuman sanotaan olevan kunnianosoitus itsenäisen Suomen vapaille linnuille. Siihen kuuluu toukokuun alussa järjestettävä tempauspäivä, jolloin neljälle lintutornille kuljetetaan koululaisryhmät kisaamaan lintujen bongaamisessa.

Tapahtumaa jatketaan, kunnes tavoite on saavutettu eli sata lintulajia havaittu. Tilanteen kehittymistä seurataan tietenkin somessa.

Idea on kaikin puolin hieno ja kannatettava, varsinkin jos sen avulla saadaan edes muutama nuori kiinnostumaan luonnosta.

Toivottavasti into ei kuitenkaan lopahda kesken kaiken, sillä sadan lintulajin löytäminen yhdeltä paikalta Kanta-Hämeestä voi olla yllättävän vaikeaa. Tornien taistossa rannikkoseudun parhailla paikoilla tavoitteeseen on päästy jopa muutamassa tunnissa, mutta täällä se ei ole mahdollista.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitkä lintutornit ovat tapahtumassa mukana. Kanta-Hämeessä on kuitenkin vain muutama sellainen torni, jossa sataa lajia kannattaa edes tavoitella.

Parhaat mahdollisuudet tavoitteeseen pääsemiseksi lienevät Riihimäen Sammalistonsuolla ja Janakkalan Röyhynsuolla. Kummassakin paikassa voi parhaana sesonkiaikana toukokuussa saavuttaa noin 70 lajin päivätuloksen.

Lähelle sitä on mahdollista päästä myös Hämeenlinnan Hattelmalanjärvellä sekä Katumajärvellä. Haamurajan saavuttaminen vaatii joka tapauksessa useamman tempauspäivän, mutta sehän on pelkästään hyvä asia.

Tarkkaan ottaen kyse ei muuten ole bongauksesta, vaikka sana onkin virheellisesti juurtunut syvälle yleiskieleen tarkoittamaan lintujen katselua.

Bongaus on yksi kapea osa lintuharrastusta, jossa lajeja eli pisteitä kerätään mitä moninaisemmille pinnalistoille.

Kaikki lintuharrastajat eivät suinkaan ole bongareita – eiväthän kaikki linnutkaan ole variksia tai harakoita.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic