Uutiset

Satavuotias Lauri Palva: Palvelkaa Jumalaa, syökää vähän ja tehkää paljon työtä!

Pyöreät 100 vuotta täyttävä rovasti Lauri Palva kertoo iloisesti hymyillen reseptin, jolla pitkä ikä voidaan saavuttaa.

-Se on Jumalan asia, mutta sen lisäksi annan ohjeen, että syökää vähän ja tehkää paljon työtä!

Viime marraskuussa Lauri Palva toimitti vielä kasteen, jossa pikkuinen Henry Juhani otettiin seurakunnan yhteyteen.

-Kaste oli viimeinen, jonka toimitan. Nyt jätän tehtävän nuoremmille.

Suoraryhtinen ja kirkasjärkinen rovasti kertoo iän vaatineen veronsa. Yli 50 vuotta sitten hän toipui pahasta sydäninfarktista, ja nyt tahdistin varmistaa sydämen toimintaa.
Ikä on heikentänyt myös näön ja kuulon, mutta järki on pysynyt terävänä jatkuvan kirjallisen työn ansiosta.

Kun Lauri Palva sata vuotta sitten syntyi hämäläisen talonpojan perheeseen Hausjärven Ridasjärvelle, isä otti pojan muiden lasten tavoin mukaan maatilan töihin. Lukioksi pojalle valittiin Lapuan luonnontieteellis-taloudellinen reaalilukio.

Isä toivoi pojasta Palvan talolle jatkajaa, mutta toisin kävi. Lauri Palva tutustui lukioaikanaan herännäisyyteen.

-Se veti. Tulin uskoon ja päätin lähteä Helsingin yliopistoon opiskelemaan papiksi.

Maatalon poikana ahkeraan työhön tottunut ja käytännön talonpoikaisjärjen omaksunut Lauri Palva on ehtinyt luoda niin uutta toimintaa kuin pitää huolen siitä, että toimintaa varten on rakennettu hyvät rakennukset.

-Tyttö- ja poikatyö ja partio ovat olleet aina minulle tärkeitä. Jo Porvoossa minulle syntyi ajatus, että nuorisotyö kuuluu seurakunnalle eikä yhdistyksille. Seurakunta toimii joka pitäjässä, mutta yhdistykset eivät.

Aloittaessaan työnsä Riihimäen seurakunnan virallisena apulaisena vuonna 1936 Lauri Palva paneutui heti poika- ja tyttötyön kehittämiseen. Hän perusti Hirviveikkojen lippukunnan vuonna 1949.

Sodan aikana Palva teki rintamalla suurtyön organisoimalla ja hoitamalla sankarivainajat kotiin. Tästä hän on myös kirjoittanut kirjan Sankarivainajien tie kotiin.

Kirkkoherraksi vuonna 1955 valitun Palvan aikana Riihimäen seurakunnassa rakennettiin kirkkoja lukuun ottamatta kaikki seurakuntatilat.

-Kirkkohallitus ehti arvostella, että seurakunta tekee konkurssin 1,5 miljoonan markan lainamme kanssa. Mutta olin laatinut tarkat kustannuslaskelmat ja selvittänyt myös, miten lainat hoidetaan. Selvitykseni olivat niin pätevät, että sain myös pankinjohtajat lainoittamaan. Kaikki maksettiin niin kuin oli laskettu.

Työtään toimintatilojen rakentajana Lauri Palva itse arvioi niin, että hyvät tilat ovat seurakunnalle kuin astia, jossa kaadettu vesi pysyy.

Päivän lehti

9.7.2020