fbpx
Uutiset

Satavuotias venyy tyylikkäästi

Satavuotias joustaa, mutta vain sen verran kuin on tyylikästä. Tänä vuonna arvokkaita pyöreitä vuosia täyttänyt Hämeenlinnan voimisteluseura ei tarjoa sweatia, spinningiä, pacea, jamia tai fatburnia, vaan ihan vain voimistelua.

Jumppaa!

-Jumppa on aina jumppaa, vaikka se onkin slangisana. Olemme olleet uskollisia sanalle “voimistelu”. Voimistelu on se tärkeä juttu, johon lapsia kasvatamme. Se tuo oman kehon hallintaa, notkeutta ja lihaskuntoa, luettelee Hämeenlinnan voimisteluseuran puheenjohtaja Hillevi Ahonen.

– Meillä ei rönsytä. Ei ole tarvinnutkaan. Harrastajia on aina riittänyt, sillä kynnys voimistelemaan tulemiselle on matala.

Vaikka kyllä voimistelu ihan pikkuisen rönsyää. Nykyaika tuottaa jännänkuuloisia sanoja kaikkeen toimintaan.

Hämeenlinnan voimisteluseuran tarjonnassa nykyaikaa ovat vesijumppaa tarkoittava hydrobic ja ennen kuntopiirinä tunnettu kunto-circuit.

-Ne ovat tuotteita. Haluamme myös pysytellä ajan tasalla, Ahonen hymyilee.

Kilpailu kiristynyt kymmenessä vuodessa

Ahonen on ylpeä satavuotiaasta seurasta, onhan se ikäisekseen perin vetreä. Uusia voimistelulajeja tupsahtelee silloin tällöin. Uusinta uutta on aikuisten naisten sunnuntaijumppa pianonsoiton tahdissa.

Liikuntaseuran elo ei kuitenkaan ole silkkaa tanssahtelua. Alan kilpailu on huomattavasti tiukempaa kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Kuntosalit imevät väkeä nappaamalla jumppaohjelmaansa uusia tuulia lähes sitä mukaa kuin niitä keksitään. Seuran valtti on “laadukas perusvoimistelu”.

– Koko sadan vuoden ajan on pidetty tärkeänä sitä, että seuralla on koulutetut ohjaajat. Taustajärjestö, Suomen Voimisteluliitto, on tässä a ja o.

Ahonen iloitsee myös lajin laajasta ikähaarukasta. Hämeenlinnan Voimisteluseuralla on ryhmiä niin parivuotiaille kuin eläkeikäisillekin.

Miehille ja pojille ikiomat ryhmät

Hyppy ja hyppy ja hyppy ja hyppy. Tamburiini soi, ja joukko naisia tekee varsaloikkia ringissä. Hameenhelmat lehahtelevat, mutta vain vähän.

Tällaisesta voimistelusta on esitelty mustavalkovalokuvia maailman sivu. Vaikka laji edelleen houkuttelee eniten naisia, nykyään tunneille uskaltautuvat miehetkin.

-Voimistelun suosio kasvaa nimenomaan nuorten tyttöjen keskuudessa. Kun tytöt oppivat voimistelemaan, he pysyvät vetreinä vanhoinakin, Ahonen miettii.

Osa miehistä käy “tavallisissa” ryhmissä, mutta ujoimmille on keksitty avuksi erilliset herrainryhmät.

-Helpotti, kun vuonna 1997 saimme oman salin Vanajantielle. Silloin pystyimme järjestämään enemmän erikoisjumppia, kuten juuri miesten omia ryhmiä.

Toiminta kiinni vapaaehtoisista

Sekä Hämeenlinnan seura että Suomen Voimisteluliitto ovat vankkoja kallioita maan liikuntahistoriassa. Liitto täytti tänä vuonna 110 vuotta. Seuralla jäseniä on noin 1000, liitolla 135000.

Taloudelliset vaatimukset koskevat kallioitakin. Voimisteluseuralla on nykyään 170000 euron vuosibudjetti.

-Se on kuin pienen firman pyörittämistä.

Ihmiset eivät kuitenkaan – perinteisesti – ole valmiita maksamaan seuran jumpista yhtä paljon kuin vaikka kuntosalikortista.

-Johtokunta ja monet muut seuran toimijat tekevät vapaaehtoistyötä. Kuukausipalkkaa saa päävalmentaja. Kaupungin tuki on niin pieni, ettei se kata edes kalleimman hallimme Hämeenkaaren vuokraa.

Rahaa tulee jäsen- ja kausimaksuista, yhteistyökumppaneilta ja tapahtumista. Jäseniksi kirjataan lähes kaikki voimisteluseuran palveluita käyttävät.

-Jumppiin pääsee kertamaksullakin, mutta jäsenet eivät ole arvonlisäverovelvollisia. (HäSa)

Menot