Uutiset

Sateenkaarivähemmistöjen kokemuksista kerätään tietoa – Tiedonkeruu on laajempi kuin koskaan aiemmin

Euroopan laajin tiedonkeruu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tilanteesta on käynnistynyt.
Hämeenlinnassa järjestettiin vuonna 2015 pride-kulkue, joka ottaa kantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Arkistokuva. Kuva: Markku Tanni
Hämeenlinnassa järjestettiin vuonna 2015 pride-kulkue, joka ottaa kantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Arkistokuva. Kuva: Markku Tanni

Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA) on avannut koko EU:n kattavan kyselytutkimuksen homoille, lesboille, biseksuaaleille, transihmisille ja intersukupuolisille (HLBTI). Tutkimukseen voi osallistua verkossa.

Tutkimuksessa kootaan Euroopan unionissa, Serbiassa, ja Pohjois-Makedoniassa asuvien yli 15-vuotiaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien mielipiteitä.

 

Vertailukelpoista tietoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen arkielämässä koetusta syrjinnästä on erittäin vähän koko EU:ssa.

Kyselyn tulosten perusteella kansalliset ja eurooppalaiset päätöksentekijät pystyvät suunnittelemaan vaikuttamistapoja sekä toimintaa, joka auttaa vähemmistöjä elämään ja ilmaisemaan itseään vapaasti ilman pelkoa syrjinnästä.

HLBTI-kyselytutkimus on tähän saakka laajin koko EU:n kattava hanke seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemusten keräämiseksi tehty kyselytutkimus.

 

Edellinen vastaava kyselytutkimus toteutettiin vuonna 2012. Tuolloin mukana eivät olleet intersukupuoliset ihmiset.

Edellisen tutkimuksen mukaan keskeisiä ihmisoikeusongelmia Euroopassa ovat laaja kiusaaminen oppilaitoksissa, transihmisten kokema syrjintä työelämässä, työnhaussa ja terveydenhuollossa sekä lukuisat viharikokset, joita myös jätetään laajasti raportoimatta.

Suomessa työelämässä tai työnhaussa koettu syrjintä oli vertailussa vähäisempää kuin muissa maissa, vaikka kuitenkin 15 prosenttia ilmoitti tulleensa syrjityksi.

Suomalaiset vastaajat olivat muiden maiden vastaajia useammin olleet avoimia omasta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä kouluissa ja oppilaitoksissa. Silti melkein 60 prosenttia vastaajista oli osin tai täysin peittänyt todellisen itsensä alle 18-vuotiaana.

 

Kysely on Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) teettämä. Suomessa kyselystä tiedottaa ihmisoikeusjärjestö Seta.

Päivän lehti

18.1.2020