Uutiset

Sateet ovat piristäneet kasvustoja

Hämeenlinna

Toukokuun puolivälin jälkeen saadut sateet ovat piristäneet kasvustoja, kertoo ProAgria Maaseutukeskusten Liitto. Vaikka sateet edistivät kasvua, ovat viime viikkojen viileät säät ja useat perättäiset hallayöt jarruttaneet hyvin käynnistynyttä kasvua kaikkialla maassa.

Parin viikon takaiset hallat aiheuttivat vaurioita Etelä-Suomen sokerijuurikas-, rypsi- ja kevätviljakasvustoissa sekä omena- ja herukkatarhoissa. Esimerkiksi Hämeen sokerijuurikasviljelmistä joudutaan hallavaurioiden vuoksi kylvämään uudelleen noin 40 prosenttia.

Hallat ovat haitanneet myös marja- ja hedelmäkasvien kehitystä. Herukat ehtivät aloittaa kukintansa Etelä-Suomen viljelmillä juuri ennen vajaan kahden viikon takaisia ankaria halloja, joten Etelä-Suomessa on odotettavissa menetyksiä herukkasadossa.

Etelä-Suomessa varhaismansikan viljelijät torjuivat onnistuneesti hallaa sadetusten ja kaksinkertaisten harsojen avulla. Viljelmillä joilla ei ole sadetettu on ollut ongelmia.

Vihannesviljelmät ovat säästyneet merkittäviltä hallavaurioilta. Varhaisperunan kasvu on puolestaan hidastunut viileyden vuoksi. Ensimmäisiä perunoita arvioidaan päästävän korjaamaan kesäkuun alkupuolella, isompia määriä vasta juhannusviikolla.

HäSa

Mainos