Uutiset

Sateisena kesänä tela tökkii

Kosteat ilmat haitanneet maalausyrityksiä, sisämaalien myynti kasvanut

Vetinen kesä ja alkusyksy ovat kiusanneet maalausalan yrityksiä. Avoimen taivaan alla urakat myöhästelevät ja joitain töitä saatetaan joutua siirtämään ensi kesään.

– Onhan tämä kesä viivästyttänyt töitä ja aiheuttanut urakoitsijoille kustannuksia, sanoo maalausyritysten etujärjestön Suomen maalarimestariliiton toimitusjohtaja Juha Helmijoki.

Esimerkiksi turenkilaisella maalausliike Remulalla on vielä kaksi elokuun aluksi suunniteltua urakkaa aloittamatta.

– Toinen aloitetaan tällä viikolla. Se ehditään tehdä, ja toinenkin yritetään saada valmiiksi, toimitusjohtaja Jouko Remula kertoo.

Urakoiden valmistuminen aikataulussa on pitkälti loppusyksyn ilmoista kiinni.

– Jos sää jatkuu aurinkoisena, saadaan kaikki urakat valmiiksi ajoissa, Mika Uutela MV-Maalauksesta laskeskelee.

Kostean kesän tuomat tappiot riippuvat yrityksestä. Taloudellisilta hankaluuksilta pelastavat erilaiset urakat: sisätyöt ja suojattuna tehtävät ulkotyöt.

– Yllättävän vähän sateista on ollut haittaa, meillä on ollut sisätöitä sen verran paljon, työnjohtaja Kimmo Tamminen Rakennusmaalaus Tammiselta kertoo.

– Eivät ne sateet liiketoiminnalle hyvääkään tee, mutta meitä se ei vielä haittaa, Jouko Remula arvioi.

Lomalla tehdään,

satoi tai paistoi

Urakoiden siirtyminen harmittaa niin urakoitsijaa kuin asiakastakin. Yleiset sopimusehdot takaavat urakoitsijalle lisäaikaa, jos olosuhteet ovat oleellisesti huonot.

– Yleensä lykkääminen on myös tilaajan edun mukaista. Ei ole kenenkään etu tehdä huonoa jälkeä, Maalarimestariliiton Helmijoki toteaa.

Maaliyrityksissä huono kesä näkyy ulkomaalien vähäisempänä kysyntänä, mutta sisämaalien suosio paikkaa vajetta. Sekä Hämeenlinnan K-Raudasta että RTV:ltä kerrotaan sisämaalien myynnin kasvaneen 10-20 prosenttia.

– Yksityiset ihmiset suuntautuvat sisäremontteihin ja siirtävät ulkomaalaukset seuraavan kesään, myyntipäällikkö Esko Virtanen RTV-yhtymästä kertoo.

K-Raudan osastovastaava Juha Levomäki arvelee, että tämän vuoden sateet näkyvät vasta ensi vuonna.

– Uskon, että ensi keväänä alkaa mennä homeenpoistoainetta, kun lumet sulavat ja ongelmat alkavat paistaa.

Mv-Maalauksen Matti Vahteristo maalaa kerrostalon seinää Katumalla 45 vuoden kokemuksella. – Kyllä tämä taitaa olla maalauksen kannalta yksi huonoimpia kesiä, Vahteristo arvelee.

Päivän lehti

2.6.2020