Uutiset

Satoja pelastettuja siirtolaisia jumissa aluksella Välimerellä - Italia ja Malta eivät suostu ottamaan alusta vastaan

Rooma
11.06.2018, 05:51

Ulkomaat

Yli 600 Välimereltä lauantaina pelastettua siirtolaista odottaa pääsyä satamaan Sisilian ja Maltan välillä. Sekä Italia että Malta ovat kieltäytyneet ottamasta alusta vastaan.
Italian uusi sisäministeri Matteo Salvini on vaatinut Maltaa ottamaan siirtolaiset vastaan ja vaatinut, että maa lopettaa ”toiseen suuntaan katsomisen” kansainvälisten sopimusten ja ihmishenkien suojelun suhteen. Malta on vastannut Italialle toimivansa täysin kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti.
– Tämän takia Malta ei päästä kyseistä alusta satamiinsa, maan hallinnon tiedotteessa sanottiin.
Uutistoimisto AFP:lle tilannetta kommentoinut Maltan hallinnon tiedottaja sanoi, että siirtolaiset pelastettiin Libyan alueella ja pelastusoperaatio koordinoitiin Roomasta, minkä takia Maltalla ei tiedottajan mukaan ole laillisia velvoitteita ottaa siirtolaisia vastaan.
Italialaismedia kertoi aiemmin, että Salvini uhkaa sulkea pääsyn maan satamiin siirtolaisilta, jos Malta ei toimi Aquarius-aluksen suhteen.
Merellä jumissa olevalla Aquarius-aluksella on arvioitu olevan lähes 630 siirtolaista. Italia on kertonut lähettäneensä alukselle lääkäreitä varmistamaan, että kaikki aluksella mahdollisesti lääketieteellistä apua tarvitsevat saavat sitä.
Italia syytti jo aiemmin Maltaa siitä, ettei maan hallitus tehnyt tarpeeksi toisen, siirtolaisia kuljettaneen aluksen suhteen, kertoo BBC. Voittoa tavoittelematon järjestö oli ennen Italian syytöksiä kertonut, ettei Malta ollut suostunut lähettämään apua, kun lähes 130 siirtolaista kuljettanut alus oli tarvinnut apua rankan merenkäynnin takia.

Siirtolaiset pelastettiin kuudessa eri operaatiossa

Italialaiselle Sky TG24 -kanavalle sunnuntaina tilannetta kommentoinut Aquarius-aluksen miehistön jäsen kertoi, että alus oli Maltan pohjoispuolella.
– Pelastimme ihmisiä eilen (lauantaina) vaikeista oloista. Ainakin 50 oli vaarassa hukkua, hän kertoi.
Aluksella olevat siirtolaiset pelastettiin kuudessa eri yöllisessä pelastusoperaatiossa, AFP kertoo. Pelastettujen joukossa on muun muassa 123 ilman aikuista liikkeellä olevaa alaikäistä sekä 11 pientä lasta ja useita raskaana olevia naisia.

https://www.bbc.com/news/world-europe-44432056

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic