Uutiset

Sattumapääministerin seitsemän vuotta

Vastentahtoisesti, ikään kuin käsijarru päällä pääministeriksi seitsemän vuotta sitten ”ajautuneen” Matti Vanhasen ministerirupeama on toistaiseksi ohi. Alkuviikosta hän siirtyy keskustan rivikansanedustajaksi valmistautumaan ensi kevään eduskuntavaaleihin vailla pääministerin paineita ja statusta.

Harva politiikan seuraaja osasi ennakoida Vanhasesta kestopääministeriä, kahden poliittiselta väriltään erityyppisen hallituksen keulahahmoa. Dramaattisen, pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) Irak-skandaalin siivittämän eron jälkeen hallitusyhteistyö sosiaalidemokraattien ja keskustan kesken lähti takeltelematta liikkeelle. Keskustavetoisen hallituksen ja Vanhasen kohtalo oli tuolloin SDP:n varassa. Elleivät demarit olisi Vanhasta pääministeriksi hyväksyneet, edessä olisivat olleet uudet hallitusneuvottelut, joiden lopputulosta ja henkilövalintoja voidaan vain arvailla.

Matti Vanhanen ei pääministeriuransa aikana ole kertaakaan päässyt juhlimaan puolueensa vaalivoittoa. Takkiin on tullut vaali vaalilta. Viime eduskuntavaaleissakin puolue koki tappion, mutta säilyi nipin napin suurimpana puolueena ja Vanhanen säilytti asemansa pääministerinä.

Hallituskumppanin vaihtuminen sosiaalidemokraateista kokoomukseen sujui sekin suuremmitta kivuitta. Demarien hallitushalut lannisti rankka vaalitappio eikä puolue ole oikein osannut olla ärhäkkä oikealla hetkellä oppositiossakaan. Hampaaton oppositio on merkinnyt helppoja aikoja vankan parlamentaarisen enemmistön varaan nojaavalle hallitukselle.

Vanhasta on luonnehdittu monesti ja aivan oikein asiajohtajaksi, toimitusjohtajatyypiksi. Hän on vaalinut hallitustensa yhteistyökykyä aina värittömyyteen asti. Räväkät irtiotot eivät ole kuuluneet esityslistalle.

Koska Vanhanen ja keskusta eivät ole pitäneet profiiliaan korkealla, hallituskumppani kokoomus on tehnyt koko porvarihallituksen ajan keskustaa näyttävämpää politiikkaa. Vaikka koalitio on joutunut tekemään ikäviäkin päätöksiä, viimeksi Kreikan lainapaketista, kokoomus ei ole menettänyt gallupkannatustaan keskustan tapaan.

Virkatoimista pääministeri Vanhasta ei käy moittiminen. Olosuhteisiin nähden politiikka on ollut sangen onnistunutta. Myös vaativa puolivuotiskausi EU:n puheenjohtajamaana sujui mallikkaasti.

Onnetonta rämpimistä sen sijaan on ollut Vanhasen yksityiselämä, josta on riittänyt ruodittavaa viime päiviin asti. On luonnollista, että poikamiespääministerin edesottamuksia seurataan tiiviisti, naisystävät eivät ole jääneet huomiotta. Pääministeri on yhdistetty niin ikään vaalirahoituksen vaiheilla vellovaan kestokohuun. Osa mahdollisista epäselvyyksistä on vielä tutkinnassa, kansioiden lopullisen sulkemisen aika ei ole ihan vielä.

Matti Vanhanen jättää vahvan poliittisen jalanjäljen, vaikka muutama iso asia jääkin kesken. Siviili-Vanhasen kuva riippuu arvioijan arvoista ja painotuksista.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic