Uutiset

Satu urheasta yhteistyöstä

Kuka lohduttaisi viranomaisyhteistyötä? Ei ole sillä paljon ystäviä tässä maassa. Moittijoita kyllä riittää.

Todennäköisesti tänäkin vuonna ihmisiä joutuu pulaan maailman eri kolkissa. Tuli, vesi ja ilkeät henkilöt heitä kiusaavat. Apua pyydetään, eikä sitä aina heti saada. Syypääksi osoitetaan j��lleen kerran viranomaisyhteistyö.

Ministeri rientää julkisuuden valoihin, nojautuu vakavana kohti mikrofonia ja lausuu:

– Tämä tapaus osoitti selkeästi, että viranomaisyhteistyössä on kehittämisen varaa. Viranomaiset sen sijaan toimivat moitteettomasti saamansa ohjeistuksen mukaisesti. Tutkimme asiaa.

Pikku viranomaisyhteistyö kyhjöttää nurkassa kyyneliä pidätellen. Voi minua, se miettii. Kohta minua taas tehostetaan.

Aika kuluu, ja viranomaisyhteistyötä tehostetaan. Ilkeästi killittävät videotykkien ja piirtoheitinten valot sen suuriin, kosteisiin silmiin, kun yhteistyöpalaverit seuraavat toisiaan.

Edellinen onnettomuus on vielä tuoreessa muistissa, kun jo seuraava tapahtuu jossakin muualla. Viranomaisia tavoitellaan. Uhrit ja omaiset purnaavat.

Hämmästys paistaa ministerin silmissä, kun hän tiedotustilaisuudessa kurottautuu kohti tuttua mikrofonia lausuen: voi voi sentään, puutteita havaittiin taas. Onneksi viranomaiset toimivat moitteettoman ohjeisteisesti.

Ministeri vakuuttaa mikrofonille käynnistävänsä välittömästi videotykit ja piirtoheittimet. Nurkasta kuuluu heikko, itkuinen huokaus. Viranomaisyhteistyöhän se siellä.

Kukapa meistä jaksaisi olla syypää kaikkiin maailman vastoinkäymisiin? Suuri määrä myötätuntoa kohdistetaan yksittäisten onnettomuuksien uhreihin, varsin pieni määrä niiden kaikkien sijaiskärsijään.

Silti viranomaisyhteistyö tekee urheasti ja hammasta purren työtään, parastaan yrittäen, kiitosta odottamatta, moitteisiin varautuen. Vielä joskus joku minuakin ymmärtää, kenties jopa kiittää, se ajattelee yksikseen palaverihuoneen lattialla illalla, kun tykkien ja heitinten valo on viimein sammunut, ja yö lankeaa hallintoyksikön ylle.

Sitten viranomaisyhteistyö kääriytyy oikein pienen pieneen sykkyrään, sulkee silmänsä ja nukahtaa.

Se näkee unta. Unessa ministeri työntäytyy kasvot loistaen kohti lempimikrofoniaan, levittää kätensä ja puhkeaa lauluun:

– Ylistäkäämme viranomaisyhteistyötä, sillä se toimi! Virittäkäämme sille hymni, sillä se pelasi! Joillekin uhreille kävi ehkä hassusti, mutta mitäpä ovat pienet takaiskut viranomaisyhteistyön sujuvan ja gasellin lailla hallintorajoja ylittäneen toiminnan rinnalla.

– Ministeriöstä soitettiin toiseen ministeriöön puhelimella, eläköön! Faksi lähestulkoon lensi kadun toiselle puolelle, hallelujaa! Sähköpostiakin melkein lähetettiin!

Niin nukkuu pikku viranomaisyhteistyö palaverihuoneen lattialla, untaan katsellen ja onnellisena hymyillen.

Kohta

minua taas

tehostetaan.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic