fbpx
Uutiset

Saudi-Arabia aikoo ryhtyä vastatoimiin, jos sitä rangaistaan kadonneen sauditoimittajan tapauksessa

Saudi-Arabia varoittaa ryhtyvänsä vastatoimiin, jos sille asetetaan sanktioita kadonneen sauditoimittajan Jamal Khashoggin tapaukseen liittyen. Lausunto annettiin kuningaskunnan osakemarkkinoiden sukellettua rajusti.

Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi lauantaina Saudi-Arabiaa ankaralla rangaistuksella, jos ilmenee, että maa on surmannut Khashoggin.

– Me aiomme selvittää tämän juuriaan myöten, ja seurauksena on ankara rangaistus, Trump sanoi CBS-televisioyhtiön haastattelussa.

Saudi-Arabia vakuutti sunnuntaina, että se vastaisi kaikkiin toimiin “vielä suuremmin toimilla”.

– Kuningaskunta vakuuttaa torjuvansa kaikki uhkaukset tai yritykset horjuttaa sitä, oli sitten kyse talouspakotteista tai poliittisesta painostuksesta, kertoo lähde Saudi-Arabian uutistoimisto SPA:lle.

Lähde myös huomautti, että öljyvaltiolla on tärkeä rooli maailmantaloudessa.

Saudi-Arabian osakemarkkinat laskivat sunnuntaina ensin noin seitsemän prosenttia. Kurssit kuitenkin nousivat päivän mittaan, ja Riadin pörssin lasku kaventui noin 3,5 prosenttiin.Toimittaja meni konsulaattiin hoitamaan häihin liittyviä asioitaSaudi-Arabian hallintoa kritisoinutta toimittajaa ei ole nähty sen jälkeen, kun hän meni Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaattiin lokakuun 2. päivä. Khashoggi oli mennyt konsulaattiin hoitamaan tuleviin häihinsä liittyviä asioita. Saudien epäillään tappaneen Khashoggin konsulaatissa. Saudi-Arabia on kiistänyt syytökset.

Turkkilainen Sabah-lehti kertoi lauantaina, että Khashoggi laittoi älykellonsa äänitystoiminnon päälle konsulaattiin mennessään ja mahdollisesti nauhoitti kuolemansa.

Asiantuntijat kuitenkin suhtautuvat epäilevästi turkkilaislehden väitteisiin, kertoo uutiskanava CNN.

CNN:n tiedusteluun perehtynyt asiantuntija uskoo, että konsulaatin sisältä mahdollisesti saadut ääninauhat ovat peräisin turkkilaisten sinne asentamista laitteista.

– Turkkilaiset eivät luota diplomaatteihin ja kuuntelevat, mitä lähetystöissä tapahtuu. Jos murhan todistavia nauhoituksia on, arvelen että tämän vuoksi he tietävät, tiedusteluasiantuntija Robert Baer sanoi.

Entinen turkkilaisdiplomaatti, joka tuntee Turkin turvallisuusoperaatioita, kertoi olevansa samaa mieltä Baerin kanssa. Hän sanoi olevansa yllättynyt, jos Turkilla ei ole nauhoituslaitteita Saudi-Arabian konsulaatissa ja muissa tärkeissä lähetystöissä.

– Älykellojuttu on hölmö harhautus, hän sanoi.


https://edition.cnn.com/2018/10/13/middleeast/khashoggi-apple-watch-analysis-intl/index.html

Asiasanat

Menot