fbpx
Uutiset

Saudi-Arabia vahvisti Khashoggin kuolleen konsulaatissa - Suomen ulkoministeriö vaatii syyllisiä vastuuseen toimittajan kuolemasta

Suomen ulkoministeriö sanoo Twitterissä, että sauditoimittaja Jamal Khashoggin kuolema on tutkittava avoimesti ja syylliset saatava oikeudelliseen vastuuseen.

Ministeriö kutsuu Khashoggin tapauksen uusimpia käänteitä kauhistuttaviksi.

– Lehdistönvapaus on Suomelle keskeinen arvo, ministeriö kirjoittaa.

Saudi-Arabia vahvisti lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa “nyrkkitappelun” seurauksena.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi pitävänsä saudien selitystä uskottavana. Trumpin mukaan tapauksen tiimoilta tehdyt pidätykset ovat hyvä ensimmäinen askel.

– On vielä aikaista, emme ole saaneet tutkintaamme valmiiksi. Mutta mielestäni tämä on hyvin tärkeä ensimmäinen askel, Trump sanoi.

Trump on aiemmin varoittanut hyvin vakavilla seurauksilla, jos Saudi-Arabian todetaan tappaneen Khashoggin.Kruununprinssin läheisiä neuvonantajia erotettiinSaudi-Arabian valtiontelevision mukaan tutkimukset osoittavat, että konsulaatissa alkoi Khashoggin ja hänet tavanneiden henkilöiden kesken nyrkkitappelu, jossa Khashoggi kuoli.

Saudi-Arabia ilmoitti myös erottaneensa yhden ylimmistä tiedustelujohtajistaan, Ahmad al-Assirin, sekä yhden hovin johtavista neuvonantajista, Saud al-Qahtanin. Molemmat ovat maan kruununprinssin Mohammed bin Salmanin läheisiä neuvonantajia.

New York Times kertoi jo torstaina lähteisiinsä vedoten, että Saudi-Arabian johto suunnittelee sälyttävänsä syyn Khashoggin surmasta Al-Assirin harteille.

Tapaukseen liittyen on pidätetty 18 henkilöä, jotka ovat Saudi-Arabian kansalaisia. Saudi-Arabian mukaan tutkimukset jatkuvat yhä.

Saudi-Arabian kuningas Salman on myös määrännyt perustettavaksi kruununprinssin johtaman komitean, jonka tarkoitus on uudelleenjärjestellä maan tiedustelupalvelua ja määritellä sen toimivalta tarkemmin.Trump haluaa turvata maansa aseviennin Saudi-ArabiaanWashington Postin mukaan Trump sanoi haluavansa puhua Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa ennen kuin päättää mahdollisista jatkotoimista.

Presidentti kuitenkin sanoo, että haluaa pitää Saudi-Arabian kanssa tehdyt asemyyntisopimukset mahdollisten pakotteiden ulkopuolella. Saudi-Arabia on Yhdysvaltain pitkäaikainen liittolainen, ja Trumpin hallinto on sitonut öljyvaltioon poikkeuksellisen läheiset suhteet.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kertoi Twitterissä Yhdysvaltojen panneen merkille Saudi-Arabian tutkimusten etenemisen ja toimet epäiltyjä kohtaan.

– Jatkamme tämän traagisen tapauksen kansainvälisten tutkimusten tarkkaa seuraamista, ja ajamme oikeuden toteutumista läpinäkyvällä ja asiaankuuluvalla tavalla. Olemme surullisia kuullessamme varmistuksen Khashoggin kuolemasta, ja esitämme syvimmät surunvalittelumme hänen perheelleen, kihlatulleen ja ystävilleen, Sanders kirjoitti.

Kaikki yhdysvaltalaispoliitikot eivät purematta nielleet Saudi-Arabian selvitystä.

– Olisi vähättelyä sanoa, että olen skeptinen tämän saudien uuden kertomuksen suhteen, tviittasi republikaanisenaattori Lindsey Graham.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmaisi olevansa tiedosta syvästi huolissaan ja esitti surunvalittelunsa Khashoggin läheisille.

– Pääsihteeri painottaa, että pikainen, perusteellinen ja läpinäkyvä tutkinta sekä syyllisten laittaminen vastuuseen ovat tärkeitä, Guterresin toimiston tiedotteessa sanottiin.Maailmanlaajuinen kohuKhashoggi meni 2. lokakuuta Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa, eikä hänen nähty tulevan sieltä ulos. Yhdysvalloissa asunut Khashoggi oli kirjoittanut kriittiseen sävyyn Saudi-Arabian hallinnosta ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanista.

Turkin viranomaiset ilmoittivat pian Khashoggin katoamisen jälkeen heillä olevan todisteita siitä, että toimittaja tapettiin saudikonsulaatissa. Saudi-Arabia kuitenkin kiisti tämän pitkään ja sanoi Khashoggin lähteneen konsulaatista.

Perjantaina turkkilaisviranomaiset etsivät Khashoggin ruumista metsistä ja viljelysmailta Istanbulin lähistöltä.

Tapaus Khashoggi on ajanut Saudi-Arabian ahtaalle kansainvälisen yhteisön silmissä ja synkistänyt uudistajana pidetyn kruununprinssin julkisuuskuvaa. Useita suuryrityksiä, uutiskanavia ja poliitikkoja on jättäytynyt pois Saudi-Arabiassa tässä kuussa pidettävästä, kruununprinssin isännöimästä talouskonferenssista.

Kuningas Salman on myös keskustellut asiasta useamman kerran puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Miehet puhuivat viimeksi perjantaina ja korostivat yhteistyön merkitystä asian selvittämisessä.

https://twitter.com/Ulkoministerio/status/1053531393437908992
https://www.washingtonpost.com/news/world/wp/2018/10/19/saudi-government-acknowledges-journalist-jamal-khashaoggi-died-while-in-that-countrys-consulate-in-istanbul/?utm_term=.018928923a65
https://twitter.com/PressSec
https://twitter.com/LindseyGrahamSC

Asiasanat

Menot