fbpx
Uutiset

Saudi-Arabian "Aavikko-Davosia" boikotoidaan kadonneen toimittajan takia - lisää vahvistusta epäilyille, että Khashoggi tapettiin konsulaatissa

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin uudistusohjelma on saamassa pahan kolhun kylkeensä toimittaja Jamal Khashoggin katoamisen seurauksena. Kruununprinssin vetämä investointikonferenssi, joka on määrä pitää Riadissa myöhemmin lokakuussa, on menettänyt useita osanottajia ja sponsoreita.

“Aavikon Davosiksi” ristityn konferenssi piti saada vieraakseen muun muassa kyytipalvelu Uberin toimitusjohtaja Dara Khosrowshahi, mutta hän perui tulonsa ja ilmoitti, ettei aio osallistua, ellei oleellisia uusia tietoja ilmene kadonneen toimittajan tapauksesta.

Saudi-Arabian investointirahasto sijoitti Uberiin 3,5 miljardia dollaria vuonna 2016.

Myös New York Times -lehti on vetäytynyt sponsoreiden joukosta, samoin televisioyhtiö Viacom. Lisäksi monet konferenssiin ilmoittautuneet tunnetut henkilöt ovat jäämässä pois.

Viime vuonna vastaava tilaisuus keräsi 3 500 osanottajaa.

Virgin Groupin perustaja Richard Branson ilmoitti panevansa Khashoggin tapauksen takia jäihin kaksi johtotehtävää, jotka liittyvät turismihankkeisiin Saudi-Arabiassa. Branson keskeyttää myös neuvottelut Saudi-Arabian kanssa sijoituksesta avaruuslentoja tekevään Virgin Galactic -yhtiöön.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump vakuutti kuitenkin, että suunnitellut asekaupat Saudi-Arabian kanssa jatkuvat entiseen malliin.

– He käyttävät 110 miljardia dollaria sotilastarvikkeisiin ja asioihin, jotka luovat työpaikkoja, Trump perusteli.

Jos Yhdysvallat ei myy, voivat saudit viedä rahansa Venäjälle tai Kiinaan, presidentti varoitti.Turkkilaisilla on video- ja ääninauhaaTurkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille, että heillä on hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja hänen ruumiinsa paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Asiasta uutisoi Washington Post Turkin ja Yhdysvaltojen viranomaislähteisiin vedoten.

Khashoggi meni Saudi-Arabian konsulaattiin 2. lokakuuta hoitamaan häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.

Viranomaisten mukaan ääninauhat ovat vakuuttavimmat ja karmeimmat todisteet siitä, että ryhmä saudeja on Khashoggin kuoleman takana.“Voit kuulla, kuinka häntä kuulustellaan, kidutetaan ja kuinka hänet sen jälkeen murhataan”Yhden nauhoitteiden sisällöstä perillä olevan lähteen mukaan ääninauha kertoo, mitä Khashoggille tapahtui sen jälkeen, kun hän oli astunut konsulaattiin.

– Voit kuulla hänen äänensä ja arabiaa puhuvien miesten äänet. Voit kuulla, kuinka häntä kuulustellaan, kidutetaan ja kuinka hänet sen jälkeen murhataan, lähde kuvailee.

Toisen lähteen mukaan nauhalta voi kuulla, kuinka Khashoggia lyödään.

Kuvatunlaisten todisteiden olemassaolo selittänee sitä, miksi Turkin viranomaiset niin pian syyttivät Saudi-Arabiaa Khashoggin tappamisesta. Turkkilaiset viranomaiset ovat kuitenkin olleet varovaisia julkaisemaan nauhoitteita. Uhkana on, että se paljastaisi, miten Turkki vakoilee maaperällään muita maita, lähteet kertovat.

Washington Postiin kirjoittanut Khashoggi kirjoitti ennen katoamistaan kriittisesti Saudi-Arabian nykyisestä hallituksesta ja kruununprinssistä.“Onko mahdollista, että konsulaatissa, lähetystössä ei olisi kamerajärjestelmiä?”Useat maat ovat painostaneet Saudi-Arabiaa, jotta Khashoggin kohtalo selviäisi. Turkkiin saapui perjantaina valtuuskunta Saudi-Arabiasta keskustelemaan viranomaisten kanssa asian selvittämisestä. Keskusteluja on määrä käydä viikonlopun aikana.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut, että Saudi-Arabia julkaisee valvontakamerakuvia tukemaan väitteitään, joiden mukaan Khashoggi poistui konsulaatista täysin kunnossa.

– Onko mahdollista, että konsulaatissa, lähetystössä ei olisi kamerajärjestelmiä, Erdogan kysyi turkkilaislehdissä julkaistuissa kommenteissa.

Konsulaatin mukaan valvontakamerat eivät olleet päällä kyseisenä päivänä.


https://www.washingtonpost.com/world/national-security/turks-tell-us-officials-they-have-audio-and-video-recordings-that-support-conclusion-khashoggi-was-killed/2018/10/11/119a119e-cd88-11e8-920f-dd52e1ae4570_story.html?utm_term=.dfe00525674f

Asiasanat

Menot