fbpx
Uutiset

Saudi-Arabian Istanbulin-konsuli poistunut maasta - Mediat: Turkin poliisi löysi saudikonsulaatista todisteita toimittajan tappamisesta

Poliisi on löytänyt Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatista vankkoja todisteita siitä, että kriittisesti kirjoittanut sauditoimittaja Jamal Khashoggi tapettiin siellä. Asiasta kertoivat viranomaislähteet uutistoimisto AP:lle ja Al Jazeeralle. Nimettömänä esiintyneet lähteet eivät täsmentäneet, minkälaisista todisteista on kyse.

Pian tietojen julkaisemisen jälkeen paikallinen media kertoi Saudi-Arabian Istanbulin-konsulin poistuneen maasta. Sen mukaan konsulin lento Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin lähti iltapäivällä.

Turkin ulkoministeriön mukaan konsulia ei häädetty, vaan hän lähti omasta tahdostaan.

Khashoggi katosi kuun alussa mentyään konsulaattiin hoitamaan paperitöitä avioliittoaan varten.

Poliisi tutki konsulaatin viime yönä yhteistyössä saudiviranomaisten kanssa. Tutkijoilla oli mukanaan muun muassa tulostimia ja kansioita, ja he poistuivat mukanaan muun muassa näytteitä konsulaatin puutarhasta.CNN: Saudiviranomaiset aikovat myöntää kuoleman “epäonnistuneessa kuulustelussa”Turkkilaiset viranomaiset ovat jo aiemmin sanoneet uskovansa, että Khashoggi tapettiin ja paloiteltiin konsulaatissa. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteen.

Uutiskanava CNN kertoi kuitenkin lähdetietoihinsa nojaten eilen Suomen aikaa, että Saudi-Arabia valmistelee raporttia, jossa Khashoggin kerrotaan kuolleen epäonnistuneen kuulustelun vuoksi. Yhden CNN:n lähteen mukaan raporttia kuitenkin vasta valmisteltiin, joten asiat saattavat vielä muuttua.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet vaatii, että Khashoggin katoamiseen mahdollisesti liittyviltä viranomaisilta poistetaan immuniteetti, joka suojaa asiassa osallisina olleita tutkinnalta.

– Kun otetaan huomioon tilanteen vakavuus, uskon, että tapaukseen liittyvien tilojen ja viranomaisten koskemattomuudesta tai immuniteetista olisi luovuttava heti, Bachelet sanoi tiedotteessa.

Bachelet sanoi myös, että immuniteetti ei saisi estää tutkintaa siitä, mitä on tapahtunut ja kuka on vastuussa tapahtuneesta. Konsulaatin ja viranomaisten koskemattomuuden voi poistaa Saudi-Arabia.

Asiasanat

Menot