fbpx
Uutiset

Saudi-Arabian johtamassa iskussa Jemeniin kuoli ainakin 22 siviiliä, joukossa lapsia

Jemenissä on vakava ruokapula. Pääkaupungissa Sanaassa jaettiin ruoka-apua helmikuussa. Sanaa on huthikapinallisten hallussa. Kuva: YAHYA ARHAB
Jemenissä on vakava ruokapula. Pääkaupungissa Sanaassa jaettiin ruoka-apua helmikuussa. Sanaa on huthikapinallisten hallussa. Kuva: YAHYA ARHAB

Saudi-Arabian johtajan liittouman iskuissa kuoli ainakin 22 siviiliä Pohjois-Jemenissä. Asiasta kertoi YK myöhään maanantaina.

Kuolonuhrien joukossa oli 10 naista ja 12 lasta. Lisäksi haavoittui 30 ihmistä, joista 14 oli alaikäisiä.

Isku tehtiin Kusharin alueella Hajjan provinssissa.

– Monet haavoittuneista lapsista lähetettiin sairaalahoitoon Absin alueelle ja Sanaahan. Useat pitää evakuoida, jotta he selviävät, kertoi YK-koordinaattori Lise Grande lausunnossa Reutersin mukaan.

Kymmeniätuhansia ihmisiä on kuollut neljä vuotta kestäneessä sodassa, jossa Iranin tukema huthikapinallisten liike taistelee Saudi-Arabian tukeman Jemenin hallituksen kanssa.

Sota on ajanut yli kaksi miljoonaa ihmistä pois kodeistaan, ja maassa on vakava ruokapula.

YK on arvostellut Saudi-Arabian johtamaa ja länsimaiden tukemaa koalitiota, koska se on tehnyt ilmaiskuja, jotka usein kohdistuvat myös siviileihin.

Liittouma on torjunut syytökset, että se tekisi niin tarkoituksellisesti.

Saudi-Arabian omistama Al Arabiya TV -kanava sanoi, että huthikapinalliset olisivat tuhoisan iskun takana.

Länsimaat, joista monet varustavat koalitiolle aseita ja tiedustelutietoa, ovat vaatineet loppua konfliktille.

Kusharin alueella on ollut useita taisteluja viimeisten viikkojen aikana. Ne saattavat johtua siitä, että paikalliset heimot vaihtavat lojaliteettejaan monimutkaisessa sodassa.

YK sanoi tiistaina, että huthit ja Hajourin heimoon kuuluvat alkoivat taistella toisiaan vastaan tammikuussa. Taistelut kiihtyivät maaliskuussa, ja alueella tehtiin myös ilmaiskuja.

The International Crisis Group -järjestö kirjoittaa tällä viikolla, että huthit syyttävät Hajouria aseiden ja tuen vastaanottamisesta Saudi-Arabialta.

Sunnimuslimien liittouma, jota johtavat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat, tulivat Jemenin sotaan mukaan vuonna 2015 ja alkoivat tukea Jemenin kansainvälisesti tunnistettua hallitusta.

Tämä hallinnon presidentti on Abdu-Rabbu Mansour Hadi, joka syrjäytettiin pääkaupungissa Sanaassa vuonna 2014.

Hadin hallituksen asemapaikka on Adenin eteläisessä satamakaupungissa. Lisäksi hallituksen valtapiiriin kuuluu joitakin rannikkokaupunkeja.

Huthit puolestaan pitävät hallussaan Sanaata ja useimpia muita kaupunkeja. Huthien mukaan heidän vallankumouksensa vastustaa korruptiota.

Menot