fbpx
Uutiset

Sauditoimittajan murhaepäily voi viedä kruununprinssiltä jopa kuninkuuden – länsivaltojen pakotteita tuskin nähdään

Lähi-idän professori Hannu Juusolan mukaan seuraukset Saudi-Arabialle riippuvat paljon siitä, kuinka kauan kohu sauditoimittajan murhan ympärillä jatkuu.
Mohammed bin Salman, 33, nousi Saudi-Arabian kruununprinssiksi kesällä 2017. Hän on avannut saudiyhteiskuntaa, mutta vahvistanut asemaansa sisäpoliittisiin kilpailijoihin nähden.

Epäilyt sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta heikentävät Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin asemaa ja lisäävät maan sisäisiä valtataisteluja, arvioi Helsingin yliopiston Lähi-idän professori Hannu Juusola.

– Tapaus voi johtaa siihen, että kruununprinssistä ei tulisikaan kuningasta, ja valtataistelu kiristyisi, kun nykyinen kuningas ei enää pian voi hallita, Juusola sanoo Lännen Medialle.

Toinen vaihtoehto on Juusolan mukaan se, että sortotoimista Saudi-Arabiassa tulee entistä kovempia. Näin voi tapahtua, jos bin Salmanin nykyinen asema osoittautuu riittävän vahvaksi.

Muun muassa YK:n, EU:n ja lukuisten valtionjohtajien kommentit Saudi-Arabiaa kohtaan ovat kiristyneet viime päivinä, kun Khashoggin katoamiseen ei ole tullut selvyyttä.

USA:n presidentti Donald Trump vakuutti lauantaina CBS:n haastattelussa, että saudeille on luvassa vakavia seurauksia, jos Khashoggin on murhattu epäilyjen mukaisesti.

Samalla Trump totesi, että USA:n tulee jatkaa yli sadan miljardin dollarin arvoista asevientiä Saudi-Arabiaan, koska keskeytys vahingoittaisi amerikkalaisia työpaikkoja.

– Kovemmat sanktiot, kuten vientikielto, edellyttäisivät USA:n kongressilta todella tiukkaa kantaa asiaan, jolloin Trumpin olisi pakko reagoida, Hannu Juusola sanoo.

Kruununprinssi kiristää otettaan vallankahvasta

Saudihallintoa jatkuvasti kritisoinut toimittaja Jamal Khashoggi katosi viime viikon tiistaina, kun hän meni hakemaan asiakirjoja Saudi-Arabian Turkin konsulaatista.

Turkkilaisviranomaiset kertoivat Washington Postille, että he pitävät hallussaan ääni- ja kuvatallenteita, jotka todistavat, että Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa.

Sen jälkeen hänen jäänteensä lennätettiin ulos Turkista, viranomaiset epäilevät.

Viimeisen vuoden aikana Khashoggin kirjoitukset koskivat etenkin kruununprinssi bin Salmania.

Bin Salmanista tuli Saudi-Arabian todellinen johtaja kesäkuussa 2017, kun hänen isänsä, kuningas Salman nimitti hänet kruununprinssiksi.

Khashoggin kirjoitusten ydinviesti on ollut selkeä.

Tuoreen kruununprinssin tekemät uudistukset, kuten naisten ajo-oikeuden salliminen ja elokuvateatterien avaaminen 35 vuoden jälkeen, ovat toimineet savuverhona, jonka suojissa kruununprinssi on tiukentanut otettaan kansalaisyhteiskunnasta.

Vain muutamia kuukausia valtaannousunsa jälkeen Bin Salman pidätytti korkea-arvoista papistoa, tutkijoita, ministereitä, prinssejä ja yritysjohtoa.

Khashoggi pakeni pian pidätysten jälkeen Yhdysvaltoihin, jossa hän on kirjoittanut kolumnia Washington Postiin.

Väitetty nauhoitus yllätti saudit

Saudi-Arabia ei osannut varautua siihen, että Turkki saisi nauhoitettua Saudi-konsulaatin tapahtumat, Juusola arvelee.

Hän pitää epäiltyä murhaa silti uhkarohkeana tekona, jos väitteet todisteista pitävät paikkansa.

– Bin Salmanin valtakaudella saudien ulkopoliittiset ratkaisut ovat tosin olleet muutenkin lyhytnäköisiä, harkitsemattomia ja muistuttaneet Vladimir Putinin toimia.

Vuosikymmeniä saudihallintoa kritisoineen toimittajan epäillyn murhan ajankohta ei yllätä Juusolaa.

Hän uskoo, että kruununprinssi on alkanut pelätä kotimaansa ulkopuolella asuvia saudeja, joista on uhkana muodostua ulkoinen oppositio.

– Khashoggi taas on ollut viime vuosina vielä selvästi aiempaa kriittisempi ja saanut suurta näkyvyyttä Washington Postissa.

Murhaepäily

Saudiarabialaiset turvallisuusjoukot kiduttivat, murhasivat ja paloittelivat kadonneen sauditoimittaja Jamal Khashoggin Saudi-Arabian konsulaatissa Turkissa, Turkin viranomaiset väittävät.

Viranomaisilla on todisteinaan video- ja äänitallenteita, Washington Post kertoo.

Saudiarabialainen delegaatio on saapunut Turkkiin tutkimaan tapausta yhdessä Turkin viranomaisten kanssa.

Turkki odottaa lupaa tutkia Saudi-Arabian konsulaatti.

Menot